Sindikat državnih službenika podupire referendum u školstvu i znanosti

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika izrazio je danas potporu referendumu o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu i visokom obrazovanju i znanosti. Iako se javnosti pokušava servirati teza kako je jedina svrha referendumskog izjašnjavanja uvođenje doprinosa solidarnosti, kao "sindikalnog poreza" na pogodnosti koje temeljem kolektivnog ugovora uživaju i nečlanovi sindikata, njegova je svrha mnogo više od toga, ističe sindikat u priopćenju.

Radi se o zakonskoj obvezi u slučaju ugrađivanja doprinosa solidarnosti u kolektivni ugovor, ali i mogućnosti da se svi zaposleni, članovi i nečlanovi sindikata, izjasne što misle o materijalnim i drugim pravima koja se njime ugovaraju.

Stoga taj sindikat osuđuje istup Vinka Filipovića, predsjednika Hrvatskog školskog sindikata Preporod, i upozorava da je neistinita njegova izjava kako će ista materijalna prava bez referendumskog izjašnjavanja imati svi zaposleni u državnim službama.

Svi koji imaju pravo na izjašnjavanje mogu birati između nekoliko opcija: ne izaći na referendum i nastaviti s gunđanjem protiv svega i svakoga, izjasniti se protiv kolektivnog ugovora i "uživati" prava koja im dodijele poslodavci kroz pravilnike o radu ili prihvatiti kolektivni ugovor kao stečevinu zajedničkog napora sindikata i poslodavca da se osigura trenutno moguća i zajednički prihvaćena razina materijalnih i drugih prava.

Materijalna dimenzija uvođenja doprinosa solidarnosti također nije zanemariva jer ona omogućava podizanje kvalitete i operativnosti sindikata kao socijalnih partnera kroz edukaciju i osposobljavanje sindikalnih povjerenika kao zaposleničkih ombudsmana, akcije socijalno-humanitarnog karaktera i dr., napominje Sindikat državnih službenika.

Pročitajte više