Sindikat državnih službi i vlada usuglasili tekst novog kolektivnog ugovora

Pregovarački odbori Vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika danas su usuglasili tekst novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a potpisat će ga sljedećeg tjedna nakon sjednice Vlade, priopćio je Sindikat.

Budući da je u kolektivni ugovor ugrađena odredba o doprinosu solidarnosti, nakon njegova potpisivanja organizirat će se referendum na kojemu će se državni službenici i namještenici odlučiti o prihvaćanju kolektivnog ugovora i prava koja su njime ugovorena.

Sindikat u priopćenju napominje da je nova vlada, za razliku od one premijera Račana, u pregovore ušla sa stajalištem da se novim kolektivnim ugovorom ne bi trebalo narušiti razinu prava iz prethodnog kolektivnog ugovora. Vlada smatra da eventualna nova prava i povoljnosti treba uskladiti s proračunskim mogućnostima, kaže se u priopćenju.

Sindikalna strana smatra da je postignuta zadovoljavajuća razina prava, posebice u dijelu koji se odnosi na uvođenje naknade za pripravnost. Smatra da je bolje definiran prekovremeni rad, uvećanje plaće na temelju staža provedenog u državnoj službi, školovanje djece stradalih službenika, da je jasnije definirana obveza poslodavca u odnosu na sindikat, te obveza dogovornog rješavanja u slučajevima sustavnog kršenja odredaba kolektivnog ugovora.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više