SINDIKAT ISTRE I KVARNERA protiv izmjena ZAKONa O RADU

´Sindikat Istre i Kvarnera ne prihvaća izmjene i dopune Zakona o radu koje je ponudila Vlada jer bi ostvarivanjem takvog prijedloga došlo do potpunih liberalizacija ugovora o radu´ izjavio je predsjednik tog sindikata Bruno Bulić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Po njegovim riječima poslodavac bi nakon usvajanja takvog zakona mogao raditi što ga je volja, a novih ugovora o radu na neodređeno vrijeme više i ne bilo. Bulić je ustvrdio kako takav prijedlog zakona u potpunosti potvrđuje već prije iznesene tvrdnje Sindikata Istre i Kvarnera da je sadašnja Vlada socijalno neosjetljiva i da je ona, kako je rekao, ´u cjelosti stala na stranu kapitala te napustila svoje građane i radnike u njihovoj zaštiti pred naletom južnoameričkog tipa kapitalizma´.

Kako je ocijenio Bulić, Vlada je izvršno tijelo međunarodnih monetarnih institucija, prije svega MMF-a i Svjetske banke. ´Cilj

je globalizacije što jeftinija radna snaga sa što manja prava´ - kazao je Bruno Bulić dodavši kako taj Sindikat podupire sindikalne središnjice kako bi se zajednički oduprijeli donošenju takvog zakona. Ako dođe do općeg štrajka Sindikat Istre i Kvarnera bit će sigurno njegov aktivni sudionik.

Prema Bulićevim riječima, Vladina obješnjenja za promjenu Zakona nisu ozbiljna. Točno je da su promjene primjerene stanju hrvatskog gospodarstva, no one nisu primjerene socijalnoj zbilji u Hrvatskoj. Nije problem što će radnik raditi na određeno vrijeme već je problem u tome što će nakon tog roka sukladno ugovoru o radu taj radnik ostati socijalno potpuno nezbrinut, izjavio je Bulić.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera komentirao je i najavljene štrajkove učitelja i liječnika ocijenivši kako je štrajk prosvjetara trebao biti znatno bolje pripremljen jer je, smatra on, nedopustivo da zaposlenici u toj djelatnosti u jednoj županiji štrajkaju, a u drugdje ne. Sindikat Istre i Kvarnera u potpunosti podupire i zahtjeve liječnika. ´Vjerujem da zahtjeve liječnika podupire većina građana Hrvatske i mislim da do tog štrajka ne bi trebalo doći ako ima imalo razboritosti u Vladi. Dođe li do štrajka odgovornost će snositi hrvatska Vlada´ , zaključio je Bruno Bulić.

Pročitajte više