Sindikat MUP-a za smrt policajca Lukinića okrivljuje loše uvjete rada

ČELNICI Nezavisnog sindikata MUP-a ustvrdili su danas na konferenciji za novinare u Šibeniku da je smrt policajca Josipa Lukinića, nedavno preminulog na dužnosti čuvanja američkog veleposlanstva, prouzročio rad po nepodnošljivoj vrućini, 12 sati dnevno u, kako su naglasili, potpuno neljudskim uvjetima.

"Da su uvjeti rada u takvim stražarskim kućicama drukčiji i da su smjene stražarenja kraće, Josip Lukinić vjerojatno ne bi stradao i danas bi bio živ sa svojom obitelji. Sindikat je o svemu tome izvijestio ministra Lučina i tražio poboljšanje uvjeta rada, ali Ministarstvo nije riješilo problem na cjelovit i kvalitetan način", istaknuli su Zdravko Lončar i Marinko Mišura na konferenciji za novinare održanoj u hotelskom naselju Solaris.

Lončar i Mišura su, osim toga, upozorili na veliku stresnost policijske profesije, izuzetne napore koje ona zahtijeva, te na činjenicu da sve to nije na odgovarajući način plaćeno.

"Plaće policajaca tako su male da oni ne mogu prehraniti svoje obitelji. To pojačava stres i izaziva nezadovoljstvo, pa nije čudno što je u posljednje vrijeme dosta policajaca teško oboljelo, a neki su i umrli", rekao je Lončar.

Nezadovoljan postupcima MUP-a i nebrigom o policajcima Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a najavio je prosvjede policajaca na Markovu trgu u Zagrebu i zahtjeve za povećanjem plaća djelatnika MUP-a za deset posto u bruto iznosu.

"Prosječna plaća djelatnika MUP-a iznosi 2900 kuna, a to nije dovoljno da se osigura egzistencija obitelji. Uz to mnogi su policajci i stambeno nezbrinuti", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.

(Hina) dfer jn

Pročitajte više