Sindikat: Policajci u Varšavskoj nisu bili prekomjerno nasilni

SINDIKAT policije Hrvatske smatra kako su policajci jučer postupali "krajnje profesionalno i zakonito", a prilikom privođenja prosvjednika nisu uporabili nepotrebnu silu.

Iz Sindikata ne žele ulaziti u razloge za izdavanje zapovijedi policajcima koji su osiguravali objekte u Varšavskoj ulici. "Pripadnici Interventne jedinice policije, koji su osiguravali objekte u Varšavskoj ulici, bili su opremljeni sukladno Uredbi o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova", stoji u priopćenju Sindikata policije Hrvatske te se dodaje kako po zakonu policija mora pružati asistenciju na zahtjev lokalne uprave i samouprave.

Policajci moraju svladavati i pasivan otpor

Iz Sindikata žele naglasiti i kako u pružanju intervencija i asistencija policajci moraju, pored aktivnog, svladati i pasivni otpor. "U protivnom bi svaki pasivni otpor onemogućio postupanje policije u svim slučajevima, čime bi došlo do ugrožavanja funkcioniranja državnih institucija i održavanja javnog reda, mira te ustavnog i zakonskog poretka RH", napominju u Sindikatu.

Smatraju kako je legitimno pravo građanskih udruga i građana na izražavanje nezadovoljstva i prosvjedovanje, ali kažu i kako u ovom slučaju svoje nezadovoljstvo "ne smiju usmjeriti na pripadnike policije već isključivo na onoga tko je tražio policijsku asistenciju".

Pročitajte više