Sindikat policije podnio kaznenu prijavu protiv načelnika Vukovarsko-srijemske policije

SINDIKAT policije Hrvatske izvijestio je danas da je podigao kaznenu prijavu protiv načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Marijana Tomurada zbog sumnje da je zlorabio položaj i ovlasti i nesavjesno obavljao rad u službi.

Po tvrdnjama sindikata, Tomurad je sredinom siječnja kao službena osoba na međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo prema trojici policijskih službenika postupao suprotno zakonu i drugim propisima.

Sindikalni povjerenik PU Vukovarsko-srijemske Goran Baliban rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu da je Tomurad temeljem anonimne dojave došao 15. siječnja na granični prijelaz i s dvojicom službenika protuzakonito pregledao osobne stvari petorice službenika, od toga trojice članova sindikata.

Među njihovim osobnim stvarima, kao ni u vozilima, nisu pronađene nikakve stvari, dok je u pretincu kontejnera, kojim se služi 25 policajaca, pronađeno četiri boce Coca-Cole, dvije kutije keksa, petnaestak kutija cigareta i CD Duška Kuliša.

Ti su policijski službenici sutradan pozvani na razgovor, a protiv njih je pokrenut stegovni postupak zbog nedoličnog ponašanja u službi.

Po tvrdnjama sindikata, radilo se zapravo o uhićenju o kojem osumnjičeni nisu obaviješteni, niti su im bila pročitana prava. Sindikat dodaje kako nije mogao podnijeti žalbu jer mu dokumentacija nije dostavljena u roku osam dana.

Predsjednik sindikata Dubravko Jagić tvrdi kako je pregled službenika obavljen na temelju dojave vozača kamiona da je jedan od policajaca primao cigarete. No, umjesto utvrđivanja istinitosti te optužbe, odmah su smijenili petoricu policajaca.


Jagić je ustvrdio da takvi postupci nisu rijetkost pa je sindikat u protekle dvije godine podnio više prijava protiv rukovoditelja u MUP-u koji zlorabe svoje ovlasti i krše prava djelatnika.

"Neki rukovoditelji ponašaju se kao lokalni šerifi i provode vlastite istrage među djelatnicima, iako postoje zakonom propisani mehanizmi nadzora", rekao je Jagić.

Sindikat stoga traži od MUP-a da se ogradi od takve prakse i ljudi, a da mjerodavna tijela utvrde istinitost navoda po kojima su rukovoditelji zlorabili svoje ovlasti i temeljem toga donesu primjerene odluke.

Pročitajte više