Sindikat policije traži strože kažnjavanje napadača na policajce

U POVODU jutrošnjeg ranjavanja graničnog policajca kraj Đurđevca, Sindikat policije Hrvatske (SPH) ponovno je danas zatražio oštrije kazne za napadače na policajce koji su, kako tvrde, posljednjih godina sve češće mete napada.

Predsjednik SPH Dubravko Jagić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je nasilje nad policajcima posljednjih godina zaprimilo zabrinjavajuće razmjere, no da to nije nikoga ponukalo da nešto napravi na zaštiti policajaca i primjerenom kažnjavanju napadača.

Stoga Sindikat od Ministarstva pravosuđa ponovno traži da ispuni obećanje i u izmjenama Kaznenog zakona za ubojstvo policajca predložiti kaznu doživotnog zatvora.

Osim toga Sindikat u svrhu bolje zaštite policajaca zahtjeva i izmjene zakona o kaznenom postupku, izvršenju sankcija i prekršajima.

Izmjenama zakona SPH želi da verbalni napad na policajca više ne bude prekršaj, već da se kažnjava s najmanje dvije godine, a tjelesni napad s najmanje četiri godine zatvora.

Za pokušaj ubojstva Sindikat želi najmanju zatvorsku kaznu od 15 godina, a za ubojstvo policajca doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Pri obavljanju službenih poslova u posljednjih deset godina, ne računajući ratne operacije, u Hrvatskoj je ubijeno 18 policajaca.

Prema podacima MUP-a prošle je godine zabilježen 261 napad na policajce, što je za 20 posto više nego godinu ranije.

U lanjskim je napadima deset policajaca teže, a 187 lakše ozlijeđeno.

Pročitajte više