Sindikat traži da se 143 radnika rasporedi na radna mjesta u HZMO-u

RADNIČKI sindikat MIORH-a traži od Uprave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da radnike koji bi trebali prijeći u Poreznu upravu rasporedi na radna mjesta u HZMO-u.

Zakonom o doprinosima za obvezna osiguranja poslovi obračuna i naplate doprinosa prelaze u nadležnost Ministarstva financija - Porezne uprave, a radnike na tim poslovima trebala bi preuzeti Porezna uprava, upozorava sindikat u današnjem priopćenju.

No, kako Ministarstvo financija ima višak radnika srednje stručne spreme (SSS), upitno je što će se dogoditi sa 143 radnika HZMO-a od kojih većina ima više od 10 godina staža, a svi imaju SSS, kaže se u priopćenju.

Sindikat podsjeća da su Zakonom o plaćama u javnim službama iz 2001. godine radnicima HZMO-a plaće smanjenje u prosjeku za 26 posto, što je dovelo do odlaska tristotinjak ljudi iz Zavoda, čime se povećao broj nepopunjenih radnih mjesta srednje i visoke stručne spreme.

Sindikat stoga zahtijeva da se tih 143 radnika rasporedi na nepopunjena radna mjesta sa SSS-om, čime bi se rasteretili ostali radnici koji mjesecima uz svoje poslove obavljaju i poslove tih radnih mjesta.

Pročitajte više