Sindikat traži razgovor sa Sanaderom o financiranju vatrogasaca

SINDIKAT državnih službenika i namještenika zatražio je danas hitan razgovor s premijerom Ivom Sanaderom o financiranju profesionalnih vatrogasnih postrojbi u gradovima.

Zbog odredbe Zakona o vatrogastvu da se sredstva za financiranje redovne djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) osiguravaju u državnom proračunu do 31. prosinca 2004. u pitanje je došlo financiranje JVP-a u gradovima, upozorava sindikat u priopćenju.

Naime, gradovi kao osnivači JVP-a osiguravaju sredstva za njihovo financiranje iz dodatnog udjela u porezu na dohodak po stopi od jedan posto, koja ni jednom JVP-u ne omogućuje normalno funkcioniranje, pa se razlika do potrebnog iznosa dosad ostvarivala iz dodatnih sredstava u državnom proračunu za tekuću godinu.

Kad se tome doda činjenica da preko 20 JVP-a na područjima od posebne državne skrbi ne ostvaruje ni tih jedan posto, onda se dobije jasna slika o njihovim financijskim uvjetima.

Ako se ta zakonska praznina ne popuni odgovarajućom izmjenom Zakona o vatrogastvu u pitanje će biti doveden profesionalni vatrogasni sustav u Hrvatskoj, upozorava sindikat.

Također će biti upitno ostvarenje materijalnih prava profesionalnih vatrogasaca iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, čije se odredbe o plaćama i materijalnim pravima primjenjuju i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.

Pročitajte više