Sindikat u Varteksu spreman na industrijske akcije

Povjerenik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske u "Varteksu" Savo Šmitran izjavio je danas kako je u toj tvornici sindikat spreman pokrenuti sve industrijske akcije, pa je moguć i štrajk, budući da se, kako je rekao, "plaće u Varteksu nisu povećavale od veljače 2002. , a strpljenje radnika je pri kraju zbog previsokih menadžerskih troškova i troškova uprave."L

Na konferenciji za novinare koordinacije sindikata koji djeluju u Varteksu sindikalni povjerenik Savo Šmitran je rekao kako najniža plaća Varteksova radnika iznosi 1550 kuna, a prosječna neto plaća 1856 kuna, što je, tvrdi on, 15, 6 posto manje od državnog prosjeka u tekstilnoj industriji. Varteks ima 255 menadžera, Najviše plaće od 24.000 do 37.000 kuna isplaćene su članovima uprave.

Sindikati s upravom od lanjskog ožujka pregovaraju o potpisivanju kolektivnog ugovora te predlažu da osnovica plaće za 2739 radnika ostane na sadašnjoj razini od 964 kune te da se mjesečni dodatak poveća na 794 kune. Predlaže se da se menadžerske plaće smanje za 30 posto, dok bi plaće Levisovih radnika i radnika Tiskare ostale nepromijenjene.

"Poduzeće je lani ostvarilo gubitak od 53 milijuna kuna, pa skrećemo pozornost članovima Nadzornog odbora da menadžerske plaći smanje za 30 posto, sukladno ostvarenom rezultatu. Teret tog golemog gubitka ne bi smjeli snositi isključivo radnici" istaknuo je Šmitran.

Ustvdio je da mjesečni trošak mobilne telefonije iznosi oko 330.000 kuna te da "top menadžment" koristi Varteksove službene automobile u privatne svrhe i putem Varteksovih kartica za plaćanje benzina nekontrolirano povećava rashode poduzeća. Kako je izjavio, kupljeno je i 25 novih automobila.

" Uprava je pristala na novi krug pregovora, no nije rekla kada će to biti. Njihov poziv ćemo čekati do sredine idućeg tjedna, a ako ne postignemo dogovor, organizirat ćemo industrijske akcije, koje podržavaju gotovo svi radnici" naglasio je Šmitran.

(Hina) xvar yvkn

Pročitajte više