Sindikat: Učenici su provocirali profesora, bešćutni su. Neka angažira odvjetnika

Foto: Screenshot

Nastavnik srednje škole iz Zagreba dobio je izvanredni otkaz te je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a sve zbog tučnjave između njega i učenika koja se zbila prošli petak. Snimka tuče jučer je izašla u javnost, a na njoj se vidi kako je do fizičkog okršaja došlo nakon što je učenik nastavniku nešto rekao. Nije poznato što točno. 

>>  Profesor koji se potukao s učenikom je uhićen. Optužen je za tri kaznena djela

Ravnateljica se samo jednom obratila javnosti, potvrdivši otkaz profesoru te od tada izbjegava kontakt s medijima. Ipak, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ovaj čin su okarakterizirali kao provokaciju nastavnika, ali i upozorili na sve veću ugroženost i napade na nastavnike i učenike. 

Nezavisni sindikat: Učenici su provocirali. Zatečeni smo zbog njihove bešćutnosti 

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kazala je za Index da ih je najviše zatekla bešćutnost učenika za vrijeme incidenta. Naime, učenik iz zadnjih klupa je netom prije sukoba već uključio kameru na mobitelu, a za vrijeme tuče većina učenika je sjedila i smijala se dok se tek poslije nekolicina njih umiješala kako bi razdvojili svog kolegu i nastavnika. 

“Pregledavajući video ostali smo zatečeni cijelom situacijom u kojoj učenici ničim izazvani provociraju reakciju nastavnika, koji u početku pokušava izaći iz učionice, ali ga učenici u tome sprečavaju i dolazi do naguravanja, ali i nemile reakcije nastavnika. Je li u pitanju TIK TOK izazov ili provokacija nastavnika od 60 godina samo da bi se vidjela reakcija, ne znamo. Ali ono što brine je bešćutnost učenika prema nastavniku koji se evidentno ne može nositi s provokacijom. 

Ovim putem podsjetit ćemo na zabrinjavajuće rezultate istraživanja Filozofskog fakulteta koje je ukazalo da je u posljednjih 12 mjeseci gotovo 30 posto učitelja/nastavnika doživjelo na radnom mjestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja od strane roditelja. Rad u razredu postaje sve složeniji, izazovi u radu nastavnika sve veći, a nastavnici nemaju adekvatnu podršku i zaštitu u svom radu. 

Ravnateljica je po hitnom postupku najavila izvanredni otkaz, a kako kolega nije član sindikata, jedino što mu možemo savjetovati jest da obavezno angažira odvjetnika kako bi njegova prava bila zaštićena i kako bi se čula i njegova strana. Kada se kaže da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje, zaboravlja se da se to ne odnosi samo na zaštitu učenika, već i svih radnika u školama pa tako i nastavnog osoblja”, kazala nam je Nada Lovrić ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Sindikat Preporod: Za ono što napravi učenik, kaznit će ga se opomenom, a nastavnik će za isto dobiti otkaz. Sustav je uvijek na strani učenika 

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je Indexu kako je ovaj otkaz nastavniku posljedica jednog nesretnog događaja koji se nažalost događaju u školama. Ističe kako je u školama sve više vršnjačkog nasilja, ali i nasrtaja učenika na nastavnike. 

“Vrlo rijetko se zna dogoditi, ali se, kao što vidimo, događa, da dođe do sukoba između nastavnika i učenika. Nema dvojbi da se ovo nije smjelo dogoditi. Tko je tu sve zakazao, ne znam, to će pokazati istraga. U školi postoje oni koji su zaduženi za praćenje rada nastavnika i ako se nije napravilo sve što je trebalo, onda će to biti sankcionirano. Naravno da je ključno pitanje kako je uopće moguće da učenik nasrne na svog nastavnika. 

Mi nažalost živimo u društvu u kojemu je sve više nasilja i u kojemu je huligansko ponašanje postalo poželjno. Mladi ljudi sve to prate i vide da vrlo lako mogu postati heroji time što će se sukobiti, u ovom slučaju sa svojim nastavnikom. Pritom sigurno da u školama ne postoje određeni mehanizmi koji bi zaštitili i nastavnike i učenike. Nastavnike ne mogu zaštititi zato što sustav pedagoških mjera koje ima škola, u slučaju kada se jedan učenik ne ponaša kako treba, sve svede na beskrajne opomene i učeniku se ništa ne dogodi. 

S druge strane nastavnik, posebice kod ovakvih situacija, odmah dobije otkaz. Dakle, postoji nesrazmjer. Za ono za što će učenik dobiti najblažu mjeru, nastavnik će dobiti otkaz. Cijeli sustav je tako postavljen. Uvijek se ide u korist učenika”, kazao je Stipić za Index.  

“Nastavnik ili može trpjeti nasilje ili mu se suprotstaviti i onda dođe do ovakvih situacija” 

Kaže da je doznao da je nastavnik bio u teškim životnim situacijama, suočen s cijelim nizom traumatičnih događanja i problemima. “To nije opravdanje, ali svi svoje probleme nosimo i očigledno je u toj situaciji reagirao ovako kako nije smio. 

Uostalom, što nastavnik može napraviti u situaciji kada učenik nasrne na njega? Može ne napraviti ništa i biti izložen nasilju ili se obraniti i kada to napravi, vrlo lako mu se može dogoditi ovo što se dogodilo ovom nastavniku. 

Posebice je problem u strukovnim školama, kao što je ova, u kojoj nastavnici ne žele raditi zato što su svjesni toga da se puno lakše mogu suočiti s ovakvim situacijama. One su češće u strukovnim školama”, kazao nam je Stipić. 

Ministar Fuchs: Nastavnik je bio pijan 

U medijima su jučer počele kružiti priče da je profesor bio u alkoholiziranom stanju, a sve nakon izjave ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je rekao da ne želi ulaziti u to tko je koga prvi udario i što je bio povod sukobu te uz to još jednom ponovio da je profesor bio pijan. 

"Alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi, takav događaj je za svekoliku osudu. Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku. Danas su zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa kako bi dodatno radili s učenicima i to smo mi naravno učinili. Ostale istražne radnje tko je tu koga prvi, a tko drugi udario, to ne možemo mi procjenjivati", rekao je.

Rekao je da je otkaz koji je dobio profesor odgovarajuća mjera: "To je jedna teška povreda radne discipline i sigurno je da ovakva povreda radne discipline, s obzirom na alkoholiziranost profesora koji je došao u takvo stanje u razred, pretpostavlja definitivno mogućnost davanja otkaza."

Policija izbjegla odgovor na upit je li nastavnik uistinu bio pijan 

Index je upitao policiju je li nastavnik doista bio u alkoholiziranom stanju, no u pismenom očitovanju taj odgovor su zaobišli. Pitali smo ih i jesu li nastavnik ili učenik od ranije poznati policiji, no nismo dobili odgovor. Evo što su nam kazali: 

“U petak, 15. prosinca 2023. godine policijski službenici VII. policijske postaje Zagreb (Trešnjevka) pružili su žurnu intervenciju u obrazovnoj ustanovi.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 61-godišnji profesor škole dvojici učenika za vrijeme održavanja nastave u školi nanio ozljede. Ozlijeđenim učenicima je odmah po događaju pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše ozlijeđeni, no nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom. 

Istog dana, 61-godišnji profesor je uhićen, nakon čega je po dovršenom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je na štetu maloljetnih učenika počinio kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je prepraćen pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok je protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog navedenih kaznenih djela”, odgovor je policije.

U školi su nedostupni 

U školi su također nedostupni. Nakon bezuspješnih pokušaja kontaktiranja ravnateljice, pedagoginje i tajnice škole, poslali smo im pismeni upit, na koji do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.  

Zanimalo nas je je li učenik dobio kakvu disciplinsku mjeru, je li škola ranije imala problema sa sudionicima tučnjave te je li istina da je nastavnik bio u alkoholiziranom stanju. Također smo ih pitali koliko dugo nastavnik predaje u toj školi te je li ranije imao problema s kolegama, učenicima ili roditeljima.

Pročitajte više