Sindikat učitelja i Ministarstvo prosvjete počeli razgovore o (ne)plaćanju štrajka

PREDSTAVNICI Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Ministarstva prosvjete i športa počeli su danas razgovore o sporu zbog Vladine odluke da se zaposlenima u osnovnim školama neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

Čelništvo SHU-a drži da Vlada treba zaposlenima u osnovnim školama platiti vrijeme provedeno u štrajku 13. i 14. siječnja jer se na to, kako tvrde, obvezala potpisivanjem Kolektivnog ugovora.

Vlada je pak 3. siječnja odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, a ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar više puta ponovio kako će se naknadno odrađivanje štrajka platiti, ali ne kao prekovremeni rad.

Predstavnici dviju strana trebali bi tijekom dana predložiti zajednički tekst sporazuma te ga sutra dostaviti na očitovanje Vladinoj koordinaciji za društvene djelatnosti.

U slučaju prihvaćanja sporazuma, Vlada bi na redovitoj sjednici u četvrtak odlučila o rješenju spora, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SHU-a Dalimir Kuba.

Ako ne dođe do sporazumnog rješenja, Kuba je najavio da će SHU u veljači, nakon isplata plaća za siječanj, donijeti odluku o kriterijima i količini novca koji treba nadoknaditi sindikalnom članstvu.

Pročitajte više