Sindikat učitelja: Kuba nije odgovoran za neisplatu smjenskog rada

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) odbacio je danas tvrdnju ministra prosvjete i športa Vladimira Strugara da je predsjednik SHU-a Dalimir Kuba odgovoran jer učiteljima nije plaćen smjenski rad za 2002. godinu.

SHU u priopćenju ocjenjuje neistinitom Strugarovu jučerašnju izjavu da smjenski rad za prošlu godinu nije plaćen jer povjerenstvo za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), na čijem je čelu bio Kuba, nije vjerodostojno protumačilo odredbu o smjenskom radu.

Zajedničko povjerenstvo u kojem su po tri predstavnika Vlade i sindikata nije tumačilo institut smjenskog rada, ističe SHU.

Strugar također iznosi neistinu kada kaže da je ´TKU ove godine izmijenjen, a time i odredba o smjenskom radu, što najvjerojatnije znači da je novac za naknade izgubljen´, tvrdi se u priopćenju.

Takva odredba ne postoji u dodatku TKU-a, niti je taj dodatak valjan dokument jer ga nije potpisala većina javnih službi, ističe SHU.

U vezi Strugarovih izjava da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, a dani štrajka morat će se odraditi, SHU najavljuje da će sudskom tužbom ´upozoriti Strugara na obveze i prava iz kolektivnog ugovora´.

Pročitajte više