Sindikat uručio Rončeviću peticiju za priznavanje prava na braniteljski dodatak

Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika uručili su danas ministru obrane Berislavu Rončeviću peticiju za priznavanje prava državnim službenicima i namještenicima hrvatskim braniteljima, kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, na uvećanje otpremnine od 525 kuna za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Pravo na tzv. braniteljski dodatak od 525 kuna imaju samo djelatne vojne osobe, iako su i mnogi državni službenici u MORH-u također bili branitelji, ističe sindikat u priopćenju.

Rončević je podržao zahtjeve sindikata u MORH-u i OSRH-u za priznavanjem prava državnim službenicima i namještenicima - hrvatskim braniteljima na uvećanje otpremnine za iznos na koji imaju pravo i djelatne vojne osobe.

Sindikalni povjerenik Vjekoslav Majnarić upozorio je na težak položaj državnih službenika i namještenika u sustavu obrane u Slavoniji, jer se radi o području s minimalnom gospodarskom aktivnošću i slabim izgledima za zapošljavanje službenika koji zbog preustroja ostanu bez posla.

Radi se uglavnom o populaciji s 20-tak godina radnog staža i 45-50 godina života, od kojih su mnogi nositelji pričuvnih činova zapovjednika ratnih postrojbi.

Majnarić je izrazio bojazan oko mogućnosti zbrinjavanja pričuvnih časnika kroz prevođenje u djelatni vojni sastav zbog visokih godina života te naglasio da se u Slavoniji sa strahom iščekuje 1. lipnja kao "Dan D" za početak stavljanja na raspolaganje neraspoređenih državnih službenika.

Rončević je odgovorio da 1. lipnja neće biti "Dan D" ni za koga, već samo rok do kojeg će se službenici i namještenici koji ispunjavaju uvjete rasporediti na slobodna radna mjesta, naglasivši da se svaki slučaj razmatra individualno, uz ponudu raspoređivanja na odgovarajuće slobodno radno mjesto, odnosno prekvalifikaciju.

Naglasio je da za pričuvne časnike koji zadovoljavaju uvjete za prevođenje u djelatni vojni sastav ograničavajući čimbenik nisu toliko godine života, koliko stručna sprema, jer se mnogo ratnih zapovjednika nakon rata vratilo u poduzeća od kojih su mnoga otišla u stečaj.

Dodao je kako će najveći dio postrojbi nakon preustroja biti razmješten u Slavoniji, što bi se trebalo odraziti i na mogućnost raspoređivanja službenika i namještenika kao logističke potpore postrojbama.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više