Sindikat V. Lenca: Kreditori 28. srpnja potpisuju nastavak ulaganja; štrajk uspio

BANKE kreditori potpisat će 28. srpnja ugovore o nastavku ulaganja u brodogradilište Viktor Lenac u kojima će biti određeni iznosi i rokovi ostvarenja zajmova, izjavio je nakon današnjeg jednosatnog štrajka upozorenja zbog neisplaćenih plaća predsjednik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištu Damir Bačinović.

Ne imenujući izvore te neslužbene informacije, Bačinović je novinarima kazao kako će time biti stvoreni uvjeti da i Vlada ostvari svoj dio dogovora o financijskoj konsolidaciji brodogradilišta.

Jednosatni štrajk koji je organiziran zbog neisplaćenih plaća Bačinović je ocijenio posve uspješnim, jer se odazvalo svih 675 radnika koji su danas došli na posao.

U tvrtki ima 1.125 zaposlenih, od kojih je oko 900 članova SMH-a, a oko 300 su članovi Sindikata brodogradilišta Viktora Lenca.

Radnici su štrajk proveli na svojima radnim mjestima, dostojanstveno i bez izgreda, ustvrdio je Bačinović.

U postupku mirenja Uprava nije prihvatila zahtjev sindikata da do 31. srpnja isplati 37 posto svibanjskih i polovicu lipanjskih plaća, a do 15. kolovoza drugi dio lipanjskih plaća i plaće za srpanj.

Osim plaća sindikat zahtjeva odgovornost Uprave i dioničara za stanje u poduzeću te organizacijske i kadrovske promjene.

Naglasivši teško socijalno stanje u brodogradilištu, Bačinović je podsjetio da radnici plaće nisu primili gotovo dva i pol mjeseca, a u tom razdoblju brodogradilište je napustilo oko 75 kvalitetnih radnika.

Predsjednik SMH-a Ivo Marjanović istaknuo je da štrajk nije uperen protiv Vlade i države nego protiv direktora Damira Vrhovnika i većinskog vlasnika i predsjednika Nadzornog odbora Giancarla Zacchella.

Odluku o smjeni Vrhovnika prepuštamo vlasnicima tvrtke, kazao je Marjanović dodavši da će sindikati, ako s Upravom ne budu mogli razgovarati kao sa socijalnim partnerom, tražiti novog partnera.

Ako Uprava ne isplati plaće, sindikat će 1. kolovoza organizirati štrajk koji će trajati do isplate svih plaća, najavio je Marjanović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da su današnji štrajk podržali sindikati gotovo svih brodogradilišta.

Povjerenik Hrvatske udruge sindikata u 3. maju Veljko Begonja predložio je da se radnici svih brodogradilišta odreknu jednodnevnih primanja u korist radnika Viktora Lenca, te da se protiv Uprave podnese kaznena prijava radi nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Pročitajte više