Sindikat "Viktora Lenca": Vrhovnikova ostavka razumljiva

POVJERENIK Sindikata metalaca Hrvatske u "Viktoru Lencu" Damir Bačinović rekao je danas kako je ostavka direktora brodogradilišta Damira Vrhovnika bio jedini mogući i razumljiv postupak koji će koristiti oporavku poduzeća i pomoći njegovim radnicima.

Bačinović smatra da se nakon Vrhovnikove ostavke "nitko više neće moći opravdavati da se brodogradilištu pomaže radi direktora osobno". Objasnio je za Hinu da je "u javnosti stvoren dojam da između brodogradilišta i Vrhovnika stoji znak jednakosti te da je pomoć koja se daje brodogradilištu zapravo pomoć namijenjena njemu osobno, što", tvrdi Bačinović, "nije točno".

Dodao je da "Sindikat nikada nije ni postavljao ni opozivao Upravua" te da je "u zadnjih 12 godina postojao socijalni dijalog između Uprave i Sindikata". Sada je stanje u brodogradilištu teže nego ikada, kazao je Bačinović, napomenuvši da Vrhovnik nije uspio osigurati isplatu plaća.

Po Bačinovićevim riječima preduvjeti za oporavak poduzeća i isplate plaća uskoro će biti ispunjeni jer bi do kraja dana sve banke vjerovnici trebali potpisati ugovore o nastavku ulaganja u brodogradilište. Nakon toga se od Vlade očekuje da ostvari već odobrena jamstva za ugovorene poslove te zajam za financijsko restrukturiranje brodogradilišta.

Ako nakon ispunjenja svih preduvjeta ne budu osigurana državna jamstva i novac za isplatu plaća, radnici će stupiti u štrajk koji će zbog organizacijskih razloga biti održan 6., a ne 1. kolovoza kako je bilo najavljeno, kazao je Bačinović.

Pročitajte više