Sindikat zdravstva i socijalne skrbi o granskim ugovorima

O stanju u zdravstvu, posebno o plaćama zaposlenih, govorili su danas na konferenciji za novinare u Šibeniku predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek i tajnik tog sindikata Dražen Managić. L

"Sve javne službe u Hrvatskoj do danas imaju granske kolektivne ugovore, osim zdravstva. Mi vjerujemo da ćemo taj ugovor potpisati u listopadu ove godine, bez obzira na to hoće li Hrvatski liječnički sindikat sjesti s nama za stol ili ne", rekla je predsjednica najvećeg sindikata u području zdravstva i socijalne skrbi, koji ima 14.500 članova i zastupa sve kategorije zaposlenika u sustavu zdravstva.

Takve granske ugovore već imaju zaposlenici u socijalnoj skrbi, kao i državni službenici, pa Dražen Managić smatra kako nema razloga da ministar Hebrang to ne da djelatnicima u zdravstvu.

Komentirajući zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata o potpisivanju Strukovnog ugovora i povećanju plaća liječnicima od 40 posto, Spomenka Avberšek ocijenila je kako strukovni ugovori nisu regulirani zakonom, a nisu poznati niti u praksi europskih zemalja, a odbilo ga je i Gospodarsko-socijalno vijeće.

"Liječnički sindikat stalno tvrdi kako ne može uspostaviti socijalni dijalog, ali nigdje ih nema u granskom pregovaranju. Od 65 tisuća zaposlenih u hrvatskom zdravstvu, samo je 5000 članova Hrvatskog liječničkog sindikata. Jesu li svi ostali, a riječ je o 54 tisuće zaposlenika, njihovi taoci? Nikad nismo tvrdili da su liječničke plaće velike, ali ako su u sustavu zdravstva liječnici podcijenjeni, što je s ostalim strukama", kazala je Spomenka Avberšek.

Ocjenila je, također, kako bi svako značajnije povećanje plaća liječnicima značilo znatno manje novca korisnicima zdravstvenih usluga u situaciji kad gotovo 70 posto državnih proračunskih sredstava namijenjenih zdravstvu već danas odlazi isključivo na plaće.

(Hina) xžpod ydd

Pročitajte više