Sindikati carinika i poreznika najavljuju zajedničke akcije

CARINSKI sindikat Hrvatske i Sindikat Porezne uprave najavili su danas organiziranje zajedničkih industrijskih akcija, uključujući i štrajk, ako Vlada uskoro ne poboljša socijalni položaj službenika Ministarstva financija.

Prosječna plaća u Carini iznosi 3.500 kuna, a u Poreznoj upravi 3.900 kuna, iako te dvije struke zajednički pune čak 98 posto državnog proračuna, istaknuli su čelnici tih sindikata na konferenciji za novinare.

"Nezamislivo je da se carinici i poreznici nalaze u tako jadnoj situaciji", rekao je predsjednik Carinskog sindikata Željko Popović dodavši kako ne mogu čekati još dvije godine da se stanje popravi donošenjem novog Zakona o državnoj službi.

Sindikalci traže povećanje plaća za barem 20 posto i definiranje svih materijalnih i socijalnih prava kroz strukovno-granski kolektivni ugovor.

O tim pravima dosad je jednostrano odlučivala Vlada donoseći uredbe bez ikakva sudjelovanja sindikata, a na tome se ne može graditi istinski socijalni dijalog.

Sindikati carinika i poreznika zajedno okupljaju oko 3.200 članova, što je više od polovice zaposlenih u Ministarstvu financija, pa pozivaju ministra financija Ivana Šukera da odmah započne pregovore o pravima i statusu svojih djelatnika.

Tražimo da poslodavac započne konstruktivni socijalni dijalog, a ako on izostane vrlo brzo ćemo početi s industrijskim akcijama, pa i organiziranjem štrajka, kazao je Popović.

U tom će se slučaju, upozorio je, ponoviti situacija iz 2002. kada su carinici štrajkali, ali u mnogo težem obliku.

Pročitajte više