Sindikati javnih službi upozorili Granića na nepoštivanje kolektivnog ugovora

PREGOVARAČKI odbor sindikata javnih službi upozorio je danas predstavnike Vlade na nepoštivanje nekih odredaba Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, te na zaostajanje njihovih plaća za drugim sektorima.

Plaće u javnom sektoru zaostaju 7,5 posto u odnosu na ostale sektore, upozorili su sindikalci na današnjem sastanku s pregovaračkim odborom Vlade na čelu s potpredsjednikom Goranom Granićem.

U priopćenju iz Vlade, poslanom nakon sastanka, kaže se kako će problem plaća sindikati i Vlada razmatrati na sljedećem sastanku zakazanom sredinom lipnja.

Danas se raspravljalo i o provedbi odredaba Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatku I. Temeljnog kolektivnog ugovora.

Razmatran je i problem nepotpisivanja granskih kolektivnih ugovora za područje zdravstva pri čemu je preporučeno da Sindikat zdravstva potpiše granski kolektivni ugovor i izradi prijedlog Dodatka za uvjete rada u zdravstvu za srednju i visoku stručnu spremu kako bi se ukinule postojeće uredbe koje, po mišljenju sindikata, to rješavaju na neadekvatan način.

Na sastanku je dogovoreno da početkom lipnja započnu pregovori Pregovaračkog odbora Vlade i sindikata o plaćama koje proizlaze iz Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Pročitajte više