Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom ako se ne povećaju plaće

BUDUĆI da su im predstavnici Vlade nedavno odbili sve zahtjeve za povećanjem plaća, sindikati javnih službi najavili su danas da će 5. listopada organizirati štrajk ako dotad zaposlenima u javnom sektoru ne bude osiguran bolji položaj.

Izjasni li se članstvo pozitivno na referendumu koji će prethodno biti proveden, u štrajku bi moglo sudjelovati oko 100.000 zaposlenih u javnim službama, najavio je na konferenciji za novinare Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi.

"Njihove zaposlenike i naše članove pitat ćemo što su spremni učiniti za budućnost svoje zemlje", rekao je Ribić ustvrdivši da Vladini prioriteti ne doprinose razvoju, već to mogu samo ljudi koji rade i stvaraju nove vrijednosti.

Pritom je upozorio da je odbijanjem sindikalnih zahtjeva dovedeno u pitanje socijalno partnerstvo jer se sindikatima serviraju samo gotova rješenja.

"Sindikati su spremni provesti akciju", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević dodavši da nisu spremni na kompromis i popuštanja.

Sindikati u školstvu, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi nezadovoljni su jer im je ministar financija Ivan Šuker odbio sve zahtjeve za povećanjem plaća, uz obrazloženje da u proračunu nema financijskih mogućnosti za njihovo ispunjenje.

Oni traže rast osnovice za plaće za dva posto temeljem praćenja rasta BDP-a jer je BDP lani nominalno rastao 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto.

Traže i utvrđivanje dinamike usklađivanja plaća u javnim službama koje sada, po podacima Povjerenstva za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama, zaostaju 12,4 posto za plaćama u gospodarstvu.

Uz to, traže od Vlade da se krene u izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako bi se zaposlenima u tim djelatnostima osigurao rast plaća kao i državnim službenicima.


Pročitajte više