Sindikati optužuju Vladu da je potpuno izgubila kontrolu tržišta i najavljuju prosvjede

U SJENI predizbornih i postizbornih previranja, standard građana iz dana u dan sve je lošiji. Tako je ovog tjedna osim ogromnog skoka u mandatima SDP-a došlo i do skoka cijena.

U ponedjeljak se cijena Eurodizela izjednačila s cijenom Eurosupera, što većina nas nije očekivala da će doživjeti, a sada je najavljeno i poskupljenje mlijeka, uz kruh, najosnovnije namirnice. Prethodno su ove jeseni već poskupjele cijene voća i povrća za 30 posto te  kruha za 10 posto. Iz dana u dan plaća Hrvata vrijedi sve manje jer sve veći njezin dio moraju izdvojiti za hranu.

"Mlijeko se baca, a ne otkupljuje, građani ga plaćaju sve više. Paradoks kakav postoji samo u Hrvatskoj"

Tako je već u ponedjeljak nakon održanih  izbora Hrvatska udruga sindikata najavila da neće novoj Vladi dati sto dana mira jer hrvatski građani nemaju vremena za čekanje. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević za Index je rekao da svakog dana gledamo eroziju standarda hrvatskih građana.

"To treba spriječiti. I ova Vlada, koja je sada u biti tehnička, trebala bi nešto učiniti. Na žalost mi smo podložni i na najmanje mijene na svjetskom tržištu," rekao je Matijašević.

Čelnik HUS-a kaže da nam se ovo ne bi događalo da smo štitili svoju poljoprivredu. "Zato osuđujem jučerašnji istup svojih kolega prosvjetara koji se protive zahtjevima HSS-a za koje kažu da bi nas pretvorili u zemlju seljaka. Totalno krivo. Bez razvoja poljoprivrede nećemo moći utjecati na rast cijena hrane. A i što će nam turizam ako moramo uvoziti hranu da bi smo nahranili turiste. Ovako smo samo na gubitku," poručuje Matijašević.

Što se tiče posljednjeg porasta cijena mlijeka, Matijašević kaže da se na tom primjeru oslikavaju svi paradoksi, slični samo Hrvatskoj. "Malim proizvođačima mlijeko se ne plaća, a prerađivači sad podižu cijene. Mlijeko se trenutno većinom baca, a ne otkupljuje. To je paradoks koji Vlada hitno mora riješiti," rekao nam je predsjednik HUS-a.
 

Ako Vlada zbog stanja na svjetskom tržištu, ne može spriječiti porast cijena nafte, kaže Matijašević, onda svakako mora spriječiti rast cijena hrane.

"Opravdanja za porast cijena hrane nema. Vlada potpuno izgubila kontrolu"

Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, u razgovoru za Index također zahtijeva da se što prije složi nova Vlada koja se hitno mora pozabaviti ovim posljednjim udarom na standard građana. SSSH najavljuje i velike prosvjede u trećem mjesecu.

"Mi smo 'oduševljeni' ovim poskupljenjem. Nedavno smo vidjeli da je došlo do porasta inflacije, a sad hrana još poskupljuje. Građani sada moraju 60 posto svojih prihoda potrošiti na hranu, a umirovljenici. Naš zahtjev je da plaće moraju pratiti rast inflacije," rekla nam je Ana Knežević.

U SSSH ne vide nikakva opravdanja za rast cijena hrane. "Opravdanje da su cijene hrane porasle zbog porasta  na europskom tržištu ne stoji jer je taj porast stvarno neznatan. Kada je ministar Čobanković išao pregovarati s proizvođačima mlijeka, trebao je odmah razgovarati i s otkupljivačima i prerađivačima mlijeka, kako se opet sve ne bi prelomilo na leđima potrošača," poručila je Ana Knežević.

Predsjednica SSSH nam je rekla da je Vladi očito izmakla kontrola situacije na tržištu. "Ovo je sad stvarno otišlo predaleko. Proizvođači hrane i trgovci su si uzeli previše maha, a Vlada nema kontrolu situacije. Pod hitno se mora nešto učiniti," zaključila je Knežević.

Dok su političari trenutno zaokupljeni utrkom za fotelje, građani moraju bespomoćno gledati kako cijene hrane idu u nebo. A Vlada, čija god bila, neće imati niti sto dana mira jer se samo redaju najave prosvjeda. Porast cijena hrane morat će se zauzdati, a za to je najbolje pokrenuti agrarnu reformu. Pošto je sigurno da će u Vladi biti HSS, a mandatar će morati prihvatiti njihov zahtjev za agrarnom reformom težak 6 milijardi kuna godišnje, vidjet ćemo ima li naša politika  rješenje za ovaj gorući problem.   

D. Markas
Foto: H.P.

Pročitajte više