Sindikati pred pregovore s Mornarom: Spremni smo na kompromis

Foto: FAH

U OSNOVNIM, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama nastavlja se štrajk sa zahtjevom povećanja plaća za četiri posto, a poslijepodne se nastavljaju i pregovori predstavnika sindikata i Ministarstva obrazovanja.

Štrajk su, tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, u petak, 25. rujna započela četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, najavljujući da će trajati do ispunjenja zahtjeva, ili do formiranja tehničke Vlade.

U ponedjeljak poslijepodne s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom pregovarali su, odvojeno, predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Mornar: Pokušat ćemo ponuditi neko rješenje

Ministar Mornar je nakon tog sastanka najavio kako će na novom susretu, koji je zakazan za danas u 15,30 sati, "pokušati ponuditi neko rješenje".

Predsjednica učiteljskog sindikata Sanja Šprem rekla je kako su ili premijer Zoran Milanović ili ministar Mornar odlučili u utorak sindikatima ponuditi svoje prijedloge na papiru, što su očekivali već na prvom sastanku, ali nisu dobili. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da nije zadovoljan i da je tako ozbiljan sastanak trebao biti održan prije mjesec dana.


Ministar Mornar je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako jest načuo o pritiscima ravnatelja na nastavnike, popisivanjima i prijetnjama otkazima, ali da "to nije došlo iz Ministarstva". Ministarstvo traži da ga se, radi evidencije, izvijesti koliko je ljudi u štrajku, te da ravnatelj, u skladu s Pravilnikom, vodi evidenciju radnoga vremena kako bi mogao obračunati plaću, rekao je.

Broj štrajkaša u ponedjeljak pao je za desetak posto

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, broj štrajkaša u ponedjeljak pao je za desetak posto u odnosu na petak, a po podacima sindikata, broj štrajkaša je u ponedjeljak bio za jedan posto veći nego u petak.

Ministarstvo je izvijestilo da je po podacima dobivenim u ponedjeljak do 15 sati, u osnovnim školama u štrajku bilo 41,42 posto radnika, a u srednjoškolskim ustanovama 38,61 posto radnika. U petak je prema njihovim podacima u štrajku u osnovnim školama sudjelovalo nešto više od polovice zaposlenika, a u srednjim nešto manje od pedeset posto ukupno zaposlenih.

Tri sindikata okupljena u Vertikalu sindikata obrazovanja izvijestili su da je u ponedjeljak u osnovnim školama štrajkalo oko 85 posto zaposlenika njihovih članova, a u srednjima 75 posto, što je oko jedan posto više nego u petak, a četvrti sindikat u štrajku, Preporod, izvijestio je da je u štrajku 32,54 posto njegova članstva.


Premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar više puta su proteklih dana rekli kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema, te da se o tome može razgovarati tek nakon izbora.

I sindikati u štrajku i Ministarstvo obrazovanja ističu da će, bez obzira na štrajk, sva djeca koja dolaze u škole biti zbrinuta.

Ribić: Spremni smo na kompromis

Ministar Vedran Mornar za stol bi trebao donijeti konkretan prijedlog za prekid štrajka. Čelnik sindikalne vertikale, Vilim Ribić, kaže, ovaj je put dobio poziv na sastanak. Ne očekuje da će nakon današnjeg kruga mirenja biti pomaka, no dodaje kako su sindikati spremni na kompromis.
 
"Ono što smo tražili na to možemo pristati ili neki kompromis u smislu odgode. Ta odgoda mora biti kao kolektivni ugovor, mora biti potpisana kao pravna obaveza Vlade utuživana na sudu. Treba naći neko rješenje i ako je pravedno ono će se odgoditi", kaže Ribić koji dodaje kako je broj profesora u štrajku u visokoobrazovanim ustanovama neznatno smanjen s obzirom na prvi dan štrajka.

Pročitajte više