Sindikati protiv eventualnog rezanja socijalnih prava zbog sklapanja novog stand-by aranžmana

PREDSJEDNICA SSSH-a Vesna Dejanović upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da najave iz Washingtona o sklapanju novog standby aranžmana ukazuju da će Vlada radi smanjivanja deficita i udjela vanjskog duga u BDP-u najvjerojatnije krenuti u rezanje socijalnih prava.

Novi stand-by aranžman preliminarno je između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i hrvatske Vlade dogovoren u Washingtonu, a njegovi su ciljevi smanjenje državnog deficita na 4,5 posto BDP-a.

"Oštro osuđujemo namjere po kojima će se sklapanje novog aranžmana temeljiti na bilo kakvom kresanju prava", upozorila je Dejanović.

Pozivajući se na neslužbene izvore navela je da je MMF zatražio smanjivanje troškova u zdravstvu, odnosno da je riječ o 30-ak mjera iz zdravstvenog osiguranja.

Čelnica SSSH-a je podsjetila da su sindikati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) dobili obećanje od ministra Šukera da više neće biti kresanja radnih i socijalnih prava.

I Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirao je danas na sklapanje novog stand-by aranžmana zatraživši hitan sastanak s čelnicima Vlade kako bi doznali mjere i mehanizme koje namjerava uporabiti vezano uz smanjenje deficita i vanjskog duga.

Uoči redovitog sastanka s predstavnicima Svjetske banke, SSSH i NHS zatražili su redefiniranje njezine uloge u Hrvatskoj.

SSSH smatra da teme koje je Svjetska banka locirala u Hrvatskoj kao bitne nisu ključne za razvoj i poboljšanje socijalne situacije u Hrvatskoj.

U toj središnjici smatraju da umjesto usredotočenja na smanjivanje proračunskih troškova, Svjetska banka treba ponuditi rješenja za iskorjenjivanje sive ekonomije, kreiranje bolje socijalne politike i kvalitetnije restrukturiranje tvrtki.

(Hina) xmvr ysšh

Pročitajte više