ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Sindikati su u par dana okrenuli priču. Gdje je sad "dostojanstvo" za čistačice?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

KOEFICIJENTI i dostojanstvo.

Dvije su to inače malo korištene riječi koje su sindikati uveli u svakodnevnu upotrebu u gotovo dva mjeseca koliko ukupno traje štrajk u školama. Štrajk koji je završio današnjim dogovorom s vladom. 

Za učenike to znači povratak u školske klupe već sutra, a kada su u pitanju prosvjetni djelatnici, prema onome što se može vidjeti na društvenim mrežama, današnji rasplet znači veliko nezadovoljstvo prema sindikatima koji ih predstavljaju. 

Onima koji su ostavljali brojne komentare u grupama i na stranicama nastavnika, kako se može iščitati, najviše smeta to što se nenastavnom osoblju neće povećati koeficijenti, nego samo dodaci. 

Sindikati odjednom više ne pitaju članove

Zbog ovakvog je dogovora ranije danas već izbio sukob između sindikata. Iz sindikata Preporod oštro su, naime, komentirali najave ostalih sindikata da dogovor neće dati na glasanje članstvu. Oni će, poručili su, dogovor dati na izjašnjavanje. 

I tu je kod dva najveća sindikata, ona koje vode Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, došlo do očitog preokreta. Naime, iako su izjašnjavanje članstva dosad provodili bez iznimke kada je trebalo donijeti odluke o vladinim ponudama, sada najednom više nije važno. Sindikalni vođe danas su unisono, uz iznimku Željka Stipića iz Preporoda, poručivali da o dogovoru ne trebaju pitati članove, a to su objašnjavali potrebom da se stvar dodatno ne oteže. 

No, još je očitija promjena sindikalnog stava oko koeficijenata, a upravo je to ono što im najviše zamjeraju po društvenim mrežama, pa se često mogu vidjeti i komentari da su sindikati izdali svoje članove. 

Nema povećanja koeficijenata za čistačice i domare

Naime, nenastavno osoblje, kako su objasnili i Plenković i sindikati na današnjoj konferenciji za medije u zgradi vlade, neće dobiti povećanje koeficijenata, nego samo dodataka. Njima će se, kako je pojašnjeno, isplatiti povećanje u istom iznosu, ali kroz dodatke granskom kolektivnom ugovoru. 

Dakle, nenastavno osoblje u koje spadaju i spremačice i kuharice, koje su sindikalci često spominjali, pa i na velikom prosvjedu u Zagrebu, dobit će tek ono što su učitelji prošlog tjedna glatko odbili. 

No tu nije kraj nelogičnostima. 

Prije dva dana koeficijenti i dodaci nisu bila ista stvar, a sad dođe na isto

Mihalinec je, opravdavajući ovakvo rješenje, danas objašnjavao kako je zapravo riječ o istoj stvari jer će nenastavno osoblje u školama dobiti približno isti iznos. 

No prije tjedan dana su učitelji odbili povećanje kroz dodatke upravo s obrazloženjem da povećanje kroz dodatke nije isto što i povećanje kroz koeficijente. 

Mihalinec je, međutim, kasnije gostujući u RTL-u Danas iznio i novo objašnjenje rekavši da uopće ne bi bilo pošteno da se spremačicama, kuharima i domarima povećaju koeficijenti. 

Mihalinec sad kaže da nema razlike u plaćama spremačica u školama i u drugim javnim službama

"Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za nenastavno osoblje povećanje plaće kroz dodatke", rekao je Mihalinec i dodao da njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama.

"Nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni", rekao je Mihalinec. 

Isto su poručili večeras i iz Sindikata hrvatskih učitelja. 

"Ostvarili smo povećanje plaća za nenastavno osoblje kroz dodatke na plaće za 6,11 posto uz jednaku dinamiku povećanja kao i povećanje koeficijenata učitelja/nastavnika. Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnih mjesta unutar javnih službi, nismo mogli ostvariti povećanje plaće kroz koeficijente, već kroz dodatke na plaće", poručili su.

Prije su govorili potpuno suprotno i kleli se u čistačice

To, međutim, nisu bile poruke koje su slali sindikati koji su upravo čistačice navodili kao primjer nepravde u plaćama.

"I zato molim jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare! Za naše pomoćnike u nastavi!", rekla je u zanosu Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja, na masovnom prosvjedu održanom 25. studenog na glavnom zagrebačkom trgu. Na prosvjedu se isticalo i da upravo čistačice rade najteže poslove za plaću od 3000 kuna. 

Kroz cijeli se štrajk pitanje koeficijenata izjednačavalo s pitanjem dostojanstva, a upravo su dostojanstvo i sindikati i prosvjetari navodili kao osnovni motiv štrajka. 

Ako su koeficijenti bili uvjet vraćanja dostojanstva, onda su spremačice, kuharice i domari ostali bez njega

Ako su koeficijenti bili uvjet vraćanja dostojanstva, onda su i spremačice i kuharice i domari ostali bez tog dostojanstva ovakvim dogovorom sindikata s vladom. 

Stvari su možda jasnije nakon još nečega što je Mihalinec rekao u svom televizijskom nastupu kada je riječ o pozadini spominjanja "teta čistačica" tijekom štrajka koje su se u konačnom dogovoru ipak pokazale manje bitnima. Rekao je naime da je traženje povećanja koeficijenata za 6,11 posto za sve zapravo bio - taktički manevar. 

"Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s vladom i dogovoreno", rekao je.

Računovođe, tajnici i ravnatelji neće ostati bez povećanja koeficijenata

I dok će spremačice, kuharice i kuhari te domari ostati bez toliko traženog povećanja koeficijenata, on će se, kako je danas na presici rekao Plenković, povećati tajnicima, računovođama i - ravnateljima. 

"Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je Plenković.

Pročitajte više