Sindikati zbog kršenja prava radnika HT-a najavljuju prosvjede u Ljubljani, Berlinu i Genevi

PREDSTAVNICI Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) održali su danas pred zgradom HT-a u Zagrebu prosvjed zbog nezadovoljstva odnosa Uprave HT-a prema radnicima odnosno prema njihovim zahtjevima o povećanju plaće i poštivanju radničkih prava.

Predsjednik RSRH Jadranko Vehar, istaknuo je kako su tijekom proteklih godinu dana primanja radnika u HT-u smanjena više od pet posto, te kako je RSRH ostao usamljen u borbi za prava radnika u što je uključen izostanak potpore predstavnika hrvatske Vlade u Nadzornom odboru HT-a.

Vehar je također kritizirao ponovljeni prijedlog da u Nadzorni odbor uđe Miroslav Kovačić, "koji se smatra stručnjakom, po nama stručnjakom za klimanje glavom i dizanje ruku za otpuštanje radnika i smanjivanje njihovih materijalnih prava."

Također je rekao kako bez obzira na činjenicu da radnici HT-a u NO imaju svojeg predstavnika Josipa Pupića, "informacije o njihovoj radnoj i socijalnoj budućnosti izlaze na kapaljku i to prvenstveno iz kuloara", a time se, smatra Vehar, onemogućava sindikate da na efikasniji način obrane radnička prava.

Kao primjer diskriminacije Deutsche telekoma (DT) prema Hrvatskom telekomu (HT), Vehar je naveo podatak kako u DT-u 27,8% troškova tvrtke otpada na osoblje, a u HT-u to iznosi oko 14% s dodatnim zahtjevom vlasnika (DT-a op.a.) za daljnjim smanjenjem troška na 12%. Vehar navodi kako spomenuto predstavlja maćehinski odnos DT-a prema HT-u koji je DT-ova najkvalitetnija akvizicija. Naime radnici HT-a ostvarili su više od 60% ukupne dobiti DT-a za 2007. godinu, navodi Vehar.

"HT - najpoželjniji? Ni izdaleka"

Šef RSRH također  je kako je od "ulaska DT-a u HT-ovo dvorište, više od 6.000 radnika izbačeno na ulicu putem humanog zbrinjavanja." Također je rekao kako ankete koja pokazuju da se HT nalazi među najpoželjnijim tvrtkama za zapošljavanje nisu točne, te kako je tako možda bilo prije desetak godina, ali ne i danas kada HT ne može "ni izdaleka biti najpoželjnija tvrtka za one koji traže zaposlenje ili promjenu tvrtke u kojoj rade".

Vehar je danas podsjetio i na ostale "grijehe" HT-a poput posljednje prodaje dionica koju je usporedio s rasprodajom obiteljskog srebra, zatim najave novog vala otpuštanja "tehnološkog viška" u čijoj se strukturi nalaze sve stručne spreme uključujući i deficitarne, a koje je HT zaposlio nakon ranijeg postupka "zbrinjavanja tehnološkog viška" putem otpremnina.

Tvrdi kako prema anketi provedenoj prije tri godine, zbog lošeg stanja u tvrtki svaki treći radnik bi pristao na odlazak iz tvrtke uz stimulativnu otpremninu. U prilog tome idu i loša organizacija rada, loš pristup korisnicima, loše postavljeni ciljevi te bonus koji određuje da HT ima 80% prosječnih i ispod prosječnih radnika. Tako se samo ove godine očekuje da će dvjestotinjak radnika ući u kategoriju "tehnološkog viška", kaže Vehar te nastavlja:

"RSRH ne podržava nemoralno visoke plaće poslovodstva HT-a do 4.000.000 kuna, an iti DT-a do 2.000.000 eura godišnje. Predsjedniku Uprave HT-a samo za vrijeme provedeno na gablecu zaradi kao dva radnika srednje spreme. Nismo za uravnilovku socijalizma, ali niti za to da najodgovornija osoba u HT-u ima 30 puta veću plaću od prosječne plaće radnika u Društvu."

Najavljeni brojni prosvjedi

RSRH zbog svega toga od Uprave HT-a i vlasnika DT-a traže povećanje mase plaće za 22,5%, plaćanje stvarnih troškova prijevoza s posla i na posao te vraćanje minulog rada.

U protivnom HT i DT mogu očekivati višednevni prosvjed ispred Ho-to tornja (u kojem se nalazi Uprava HT-a). Sindikat je za 5. travnja najavio prosvjed u Ljubljani i to protiv visokih plaća menadžmenta i niskih plaća radnika. Za tjedan dana kasnije najavljen je prosvjed u Zagrebu.

Oko 15. travnja predviđen je prijam kod njemačkog veleposlanika ili prosvjed pred njemačkim Veleposlanstvom u Zagrebu, a za 21. travnja najavljen je prosvjed u Zagrebu uoči Skupštine dioničara.

Sindikat u svibnju planira put u Njemačku odnosno u Berlin gdje se nalazi Vlada Savezne Republike Njemačke. Za jesen je pak najavljen put u Genevu gdje se nalazi sjedište Međunarodne organizacije rada.

I.K.
Foto: H.P.

Pročitajte više