Sinj: Danas nema novih zaraženih

U GALI, naselju u općini Otok pokraj Sinja, u kojem je jučer petnaestak osoba oboljelo, a sumnja se da su zaraženi Q-groznicom, danas nema novooboljelih, kazao je dr. Jakob Kuljiš, voditelj sinjske ispostave Zavoda za javno zdravstvo.

Sedam oboljelih zadržano je na liječenju u Kliničkoj bolnici u Splitu, a ostali su pušteni kućama.

Doktori i veterinari napominju kako nema mjesta panici, a pacijenti, sa simptomima visoke temperature, glavobolje i upale pluća, uspješno se oporavljaju, rekao je voditelj Zaraznog odjela splitske bolnice dr. Nikola Bradarić. Dodao je da su oboljeli, za koje se prema simptomima sumnja da je riječ o Q-groznici, mlađe osobe u dobi između 20 i 30 godina.

U sinjskoj Veterinarskoj stanici navode da su veterinari u sumnjivu stadu od 10 posto ovaca uzeli uzorke krvi i poslali ih na analizu Veterinarskom institutu u Zagreb te očekuju nalaz i upute o daljnjem postupku.

Q-groznica je akutna prenosiva zarazna bolest više vrsta domaćih i divljih životinja i ljudi; u životinja se najčešće javlja u latentnu obliku, a u ljudi u obliku atipične upale pluća; uzročnik je mikroorganizam rikecija (Coxiella burnetti), a prijenosnici su uši, grinje i krpelji.

Pročitajte više