ŠIPAN: MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SEMINAR "NOVA EUROPSKA SIGURNOST"

Međunarodni znanstveni seminar "Nova europska sigurnost", treći u nizu seminara u okviru ovogodišnje ljetne škole koju organizira Atlantsko vijeće Hrvatske i Centar za međunarodne studije, počeo je u nedjelju na otoku Šipanu, priopćilo je Atlantsko vijeće Hrvatske.

Suorganizatori ovog seminara, koji će trajati do 30. kolovoza, su zaklade Konrad Adenauer i Hans Siedel.

Na seminaru sudjeluju četrdeset sudionika, djelatnika državnih ministarstava, diplomata, novinara, polaznika poslijediplomskih i doktorskih studija iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore te Makedonije, stoji u priopćenju.

Nova europska sigurnost promatra se u okviru suvremenih zbivanja na relaciji SAD-Europa, a razmotrit će se i odnosi zemalja jugoistočne Europe i razvijenog Zapada. Središnje teme koncentrirane su oko mogućnosti izgradnje samostalnijeg europskog sustava sigurnosti, njegovih osnovnih karakteristika i odnosa unutar postojećeg sustava sigurnosti, okosnicu kojeg danas čini NATO, kaže se u priopćenju.

Tijekom seminara održat će se i panel o hrvatsko-srpskim odnosima danas na kojem će govoriti veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori Davor Božinović i Ivan Vejvoda, direktor Marschall Funda, Beograd.

(Hina) pp nab

Pročitajte više