Širi se teorija da je WHO preskočio slovo Xi za ime soja da se ne zamjeri Kini

Foto: EPA

U VRIJEME kada je na svijetu počeo padati broj slučajeva covida-19, pojavila se njegova nova varijanta B.1.1.529 koja je dobila ime omikron.

Ime joj je dala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i navela kako se radi o soju koji bi mogao predstavljati veći rizik od varijante delta. Ovo imenovanje uskoro je pokrenulo kontroverzne rasprave pri kojima su neki optužili WHO da povlađuje Kini, piše OpIndia.

Zašto koristimo grčki alfabet za nazive sojeva?

WHO koristi grčki alfabet za imenovanje novih varijanti covida radi lakše identifikacije i razumijevanja među neznanstvenim skupinama ljudi. No, u skladu s tim principom, nova inačica virusa trebala se nazvati ni, no umjesto toga je upotrebljeno slovo - omikron. Stoga su mnogi postavili pitanje zašto je WHO odlučio preskočiti dva slova grčkog alfabeta.

Prema nekim teorijama, da je WHO ovome soju nadjenuo naziv ni, sljedeći bi trebao biti prozvan ksi (Xi) kako se, igrom slučaja, zove sadašnji kineski predsjednik.

"Zabrinuti smo da WHO ponovno izbjegava bilo kakvo stvaranje nelagode za kinesku vladu te je stoga varijantu nazvao omikron", rekao je američki odvjetnik Jonathan Truley.

Što kaže WHO?

WHO za sada nije dao službeno objašnjenje za preskakanje slova ni i ksi, no New York Post navodi da se to moglo dogoditi iz više razloga. Naime, prema Postu, ni (nu) je mogao biti preskočen kako bi se izbjeglo miješanje s riječi "novo" (engl. new), a ksi kako bi se zaobišla sličnost s imenom kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Britanski novinar Paul Nuki kazao je kako mu je izvor iz WHO-a potvrdio da su slova ni i ksi namjerno izbjegnuta. Ni zato da ne bi bilo miješanja s riječi "novi", a ksi kako bi se izbjeglo "stigmatiziranje regije".

Kritike Svjetske zdravstvene organizacije

Uskoro su se na društvenim mrežama pojavile kritike ove odluke WHO-a.

"Ako se WHO toliko boji Komunističke partije Kine, kako mu možemo vjerovati da će ju prozvati ako ponovno pokuša prikriti katastrofalnu globalnu pandemiju?" napisao je na Twitteru Ted Cruz, senator Teksasa.

Mada se WHO drži politike izbjegavanja imenovanja sojeva virusa prema imenima neke zemlje ili regije, Jonathan Turley je napomenuo da to sada nije slučaj jer ksi nema status regije.

S njima se slaže i epidemiolog Martin Kulldorff s Harvard Medical School, a prenosi News18.

"Imamo vijesti o novoj varijanti ni, ali je WHO preskočio slovo abecede i nazvao je omikron kako bi se izbjeglo korištenje slova ksi", navodi Kulldorff.

Na novo imenovanje virusa osvrnuo se i američki lingvist Benjamin Zimmer, urednik časopisa The Atlantic.

"Svaka čast WHO-u što je preskočio potencijalno zbunjujuća imena ni i ksi te prešao direktno na omikron", napisao je Zimmer na Twitteru.

Oglasio se i Nenad Bakić

Novo ime varijante covida-19 komentirao je i hrvatski matematičar i poduzetnik Nenad Bakić.

"Dakle, za one koji nisu primijetili, WHO je preskočio slovo grčkog alfabeta ni, engl. nu, zašto?

Pa nakon njega ide (engl.) Xi i tako bi se zvala iduća važna varijanta kineskog virusa, baš kao kineski predsjednik.

Vjerujem da bi im to bilo nezgodno, a bilo bi preočito preskočiti Xi tada baš kada dođe na red. A kineskom premijeru se ne smiju zamjeriti, ipak je Kina njihov ključni financijer. Vjerujem da su stoga odmah preskočili i ni i ksi i išli na omikron. Ovako su 'otklonili svaku sumnju' da njima upravlja politika, a ne znanost.

WHO – znanost, a ne politika!" napisao je Bakić na Facebooku.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više