Sirija pokapa 90 ubijenih prosvjednika, strahuje se od novog nasilja

SIRIJA danas pokapa jučer ubijene prosvjednike. U međuvremnu stižu novosti o novim prosvjedima i još pet žrtava koje su ubijene u pucnjavama tijekom sahrana u Damasku i Izri.

Gomile ljudi koje se okupljaju na sahranama izvikujući antivladine slogane i strahuje se od eskalacija nasilja.

Podsjećamo, sirijske vlasti su jučer počinile pravi pokolj. Vojska je pucala na prosvjednike u više gradova i ubila najmanje 90, a ranila 80 ljudi, tvrde aktivisti i svjedoci, a prenose strane agencije. I dok se na više transparenta pozivalo na mirni prosvjed, postoje informacije i o pojedinim naoružanim prosvjednicima koji su uzrokovali probleme.

Jedan dio prosvjednika traži odlazak predsjednika Bašara al-Asada, dok bi se drugi zadovoljio uspostavom demokratskog političkog sustava.

"Vlasti u smirivanju nasilja koristile samo suzavac i vodene topove"

Sirijske državna novinska agencija izvijestila je da je u nekim provincijama došlo do nasilja koje su uzrokovale "naoružane kriminalne bande". Dodano je i da su vlasti "u smirivanju nasilja" koristile samo suzavac i vodene topove.

Američki predsjednik Barack Obama je oštro osudio jučerašnje nasilje u Siriji, nazvavši ga "nečuvenim".

"Umjesto da sluša vlastiti narod, predsjednik Bašar al-Asad optužuje strane sile i istovremeno traži pomoć Irana u obračunavanju s prosvjednicima na jednako brutalan način kako to rade njegovi iranski saveznici", zaključio je Obama. Jučerašnje nasilje osudili su još i EU te UN.

Broj žrtava u pet tjedana sirijskih nemira jučerašnjim se krvavim događajem popeo na 300.

Pročitajte više