Sirijci zadovoljni razgovorima s SAD-om

POTPREDSJEDNIK Sirije, Farouk Al-Sharaa, rekao je novinarima da je početak razgovora s SAD-om u Bagdadu protekao vrlo pozitivno.

SAD i Sirija, koji nemaju službene kontakte, susreli su se preko vikenda na mirovnoj konferenciji, na kojoj su, osim njih, bili i predstavnici Rusije, Kine, Francuske, V. Britanije i Njemačke, održanoj u glavnom gradu Iraka. Na njoj se raspravljalo o načinima sprečavanja nasilja u toj zemlji, ali puno je veću pozornost plijenilo to što je ovo bila prva prilika u zadnje dvije godine da se Iran, Sirija i SAD nađu za istim stolom.

Ovaj razgovor s SAD-om je "samo početak i ne može se predvidjeti kako će se dalje razvijati", kaže Al-Sharaa. "Nadamo se da će daljnji koraci biti jednako produktivni kao i početak".

Sirija već neko vrijeme pokušava razgovarati s SAD-om, ali ovi su ih od Valentinova 2005., kad su iz Damaska povukli svog veleposlanika nakon ubojstva libanonskog premijera Rafika Haririja u Bejrutu, potpuno ignorirali.

Zadovoljstvo razgovorom izrazili su i neki drugi sirijski dužnosnici. Sirija je pobudila pozornost Zapada otkad je u izraelskim novinama "Haaretz" izašla informacija o tajnim pregovorima Sirijaca i Izraelaca iz razdoblja od 2004. do 2006. Dio informacija daje natuknuti da bi Sirija možda mogla prekinuti svoje veze s Iranom i raznim islamističkim organizacijama, kao što su Hamas i libanonski Hezbollah.

J.D.

Pročitajte više