Sirijska vlada spremna za mirovne pregovore, traži popis terorističkih skupina

Foto: Hina

PREDSTAVNICI sirijske vlade rekli su izaslaniku UN-a da je sirijska vlada spremna sudjelovati na mirovnim pregovorima u Ženevi, predviđenima za 25. siječnja, ali su priopćili da žele znati tko će od oporbe u njima sudjelovati.

Ministar vanjskih poslova Valid al-Moualem, koji se sastao s izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom u Damasku, također je zatražio popis skupina koje bi bile svrstane u terorističke, izvijestili su sirijski mediji.

U petogodišnjim sukobima ubijeno 250.000 ljudi

Pregovori u Ženevi dio su međunarodnih napora za okončanje petogodišnjeg sukoba u Siriji u kojemu je ubijeno, kako se procjenjuje, 250.000 ljudi. Plan za postizanje primirja predviđa definiranje "terorističkih skupina" u Siriji, što je jedno od najtežih pitanja s kojima su diplomati suočeni.

Sirijska vlada smatra terorističkim sve skupine koje se bore za svrgavanje predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, uključujući pobunjenike u nedavno uspostavljenom oporbenom vijeću, čija je zadaća nadgledanje pregovora.

Sirijski pobunjenici i oporbeni političari nisu uvjereni da će mirovni pregovori početi kao što je planirano. Oni su ranije ovoga tjedna rekli Misturi da prvo sirijska vlada mora prestati bombardirati civilna područja, osloboditi zatvorenike i ukinuti blokade područjima pod kontrolom pobunjenika.

Traže popis terorističkih organizacija

Moualem je rekao Misturi da je "Sirija spremna sudjelovati na sastancima u Ženevi u predloženo vrijeme, potvrdivši potrebu da joj se dostavi popis terorističkih organizacija i popis naziva sirijskih oporbenih skupina koje će sudjelovati", izvijestili su državni mediji.

Jedan oporbeni dužnosnik je rekao da pregovarački tim neće biti imenovan prije nego što to učini sirijska vlada. Monzer Mahkous, predstavnik oporbe u Parizu, izjavio je da nije siguran da će se pregovari održati u planirano vrijeme zbog brojnih neriješenih pitanja.

Pročitajte više