Sirijske snage zauzele cijelu istočnu Gutu: "Posljednji pobunjenici položili su oružje"

Foto: Hina/EPA
 
SNAGE sirijskog režima preuzele su u potpunosti kontrolu nad Dumom, posljednjim pobunjeničkim uporištem u istočnoj Guti, objavile su u četvrtak ruske novinske agencije navodeći vojnog dužnosnika.
 
"Podignuta sirijska državna zastava na zgradi u Dumi označava kontrolu nad tom lokacijom te stoga i nad čitavom istočnom Gutom", rekao je general Jurij Jevtušenko.
 
Ruske vojne snage raspoređene su u Dumi kako bi zajamčile red i zakon u gradu, navelo je rusko ministarstvo obrane. One su u četvrtak počele provoditi ophodnje.
 
"Islamistički pobunjenici položili su oružje u Dumi"
 
Posljednji pobunjenici su u Dumi položili oružje, a njihov je čelnik napustio tu zonu prema sjeveru zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.
 
"Borci skupine Jaish Al Islam položili su teško oružje ruskoj vojnoj policiji u Dumi", objavio je SOHR. Njihov šef Isam Buvajdani otišao je na sjever zemlje, dodala je organizacija.
 
Navodno je oko 4000 pobunjenika i članova njihovih obitelji napustilo Dumu i predalo više od 4000 komada oružja.
 
Od kraja veljače iz Dume je otišlo više od 41 000 ljudi, a iz istočne Gute 165 000. Sirijski režim zasad nije službeno objavio da je preuzeo kontrolu nad Dumom. 

Pročitajte više