RASTU NAPETOSTI Sirijske snage ušle u Afrin: "Turska vojska napala ih je granatama"

Screenshot: YouTube
 
SNAGE sirijske vlade ušle su u kurdski Afrin, čime je povećan rizik od sukoba s Turskom, javlja BBC.
 
Vijest o ulasku vojske u Afrin objavljena je dan nakon što je sirijska državna agencija najavila da će "provladine snage ući u Afrin da bi se suprotstavile napadu turskog režima".
 
Posljednjih mjesec dana turska vojska i sirijski pobunjenici bore se protiv kurdskih snaga u Afrinu. Turska je upozorila sirijske snage da ne interveniraju kako bi pomogle Kurdima, jer u protivnom "ništa neće zaustaviti njihove vojnike".
 
 "Turska vojska napala je sirijske borce granatama" 
 
Sirijska državna televizija prikazala je provladinu paravojsku u pripremi za ulazak u Afrin u utorak. Mediji libanonskog Hezbolaha koji podupire sirijsku vladu i agencija sirijskih Kurda Anha objavili su da su sirijske snage ušle u Afrin.
 
Ubrzo nakon što je konvoj boraca odjevenih u maskirne odore, koji su mahali oružjem i sirijskim zastavama, ušao u Afrin, sirijski državni mediji izvijestili su da ih je turska vojska napala granatama.
 
Još nije jasno koliko boraca je dovedeno i na kojim područjima će biti raspoređeni. Turska je obećala da će "očistiti Afrin od kurdskog YPG-a", koji smatra terorističkom organizacijom. Turska agencija Anadolu objavila je u utorak izjavu predsjednika Erdogana, koji je rekao da će Afrin "za nekoliko dana biti pod opsadom turske vojske".
 

Pročitajte više