Sisačko-moslavačke sindikalne podružnice protiv izmjena Zakona o radu

ŽUPANIJSKE podružnice pet sindikalnih središnjica iz Sisačko-moslavačke županije danas su pozvale radnike s tog područja da im se priključe u borbi protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koje je Vlada uputila u saborsku proceduru.

´Smatramo da vladine izmjene tog zakona radnicima neće donijeti ništa dobro i da će se njima bitno smanjiti postojeća prava radnika´, izjavio je na konferenciji za novinstvo povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Sisačko-moslavačke županije i predsjednik županijskoga Gospodarsko-socijalnog vijeća Darko Idžaković.

Najavio je da će se pet podružnica sindikalnih središnjica iz te županije ´uključiti u sve aktivnosti središnjica i u opći štrajk ako se on organizira´.

Idžaković je podsjetio da je u Sisačko-moslavačkoj županiji nezaposleno više od 21 tisuće osoba, ocijenivši da će se ´izmjenama ZOR-a broj nezaposlenih još povećati jer će poslodavci lakše otpuštati radnike sa znatno manjim otpremninama i otkaznim rokovima, a zapošljavati radnike na određeno vrijeme, uz znatno manje obaveze prema novozaposlenima´.

Voditelj Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Rajko Mladenović izjavio je da mu je ´žao što neobranjivi novi Zakon o radu brani Siščanin, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović´ te je ocijenio da Vidović ´o vladinu prijedlogu ZOR-a daje nesretne i nekorektne izjave, kao što su bile i one u slučaju prosvjeda radnika Željezare na sisačkom Novom mostu 21. i 22. studenoga prošle godine´.

´Na slučaju sisačke Željezare i kutinske Petrokemije pokazalo se da vlast ne prihvaća silu argumenata, nego argument sile´, smatra Mladenović. Najavio je da će se ´sindikati i radnici protiv ZOR-a boriti svim raspoloživim i dopuštenim sredstvima i metodama´.

Pravni zastupnik u županijskom Povjereništvu SSSH Branko Katulić izvijestio je da radnici iz te županije vode oko 700 sporova protiv poslodavaca zbog neisplaćenih plaća i ostalih materijalnih prava i otpremnina, napomenuvši da je riječ o sporovima koji se nisu mogli riješiti sporazumno s poslodavcima.

Također drži da će, ako se prihvati novi zakon, tih sporova biti još više, a radnici će biti još nezaštićeniji.

Pročitajte više