Sisačko-moslavački GSV podržao radnike Željezare Sisak

GOSPODARSKO-socijalno vijeće Sisačkomoslavačke županije jednoglasno je danas dalo podršku radnicima Željezare Sisak i Remonta Caprag u njihovim zahtjevima Vladi da se radnici ne šalju na burzu rada, da im se do dolaska strateškog partnera osigura isplata minimalnih plaća, te da se predstavnici sindikata uključe u razgovore o izboru strateškog partnera.

Vijeće je nakon dvosatne rasprave od Vlade zatražilo da se za novog vlasnika Željezare izabere strateški partner koji će osigurati daljnji razvoj Željezare i koji će kupiti cjelovitu Željezaru sa svim pogonima i što više zaposlenih, izvijestio je predsjednik GSV-a Darko Idžaković, županijski povjerenik SSSH Sisačko-moslavačke županije.

Od Vlade je zatraženo da u slučaju viška zaposlenih osigura njihovo socijalno zbrinjavanje. Predloženo je da se u razgovore o rješavanju problema Željezare u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo uključe i predstavnici Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Županijski GSV organizirat će, najavio je Idžaković, zajednički sastanak s predstavnicima sindikata, stečajne uprave, stručnjaka Željezare, znanstvenika, Grada Siska, Županije i Vlade na temu Željezare, kako bi to tijelo dalo svoj doprinos pronalaženju najboljeg rješenja za opstanak i daljnji rad Željezare.

Stečajni upravitelj Ilija Marić izvijestio je da su u igri za kupnju Željezare tri strateška partnera: talijanska ´ZinchItalia´, slovačka ´Podbrezova´ i švicarski ´Duferco´ u suradnji s austrijskim ´Olmaxom´.

´ZinchItalia´ prošloga je tjedna završila ´dubinsko snimanje´, njihov je nalaz pozitivan i do kraja godine poslat će ponudu, rekao je Marić.

Predstavnici ´Podbrezove´ također su prošloga tjedna obavili snimanje stanja u Željezari i danas su se u Zagrebu sastali s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem.

Predstavnici ´Duferca´ s ministrom Jurčićem i stečajnim upraviteljem Marićem razgovarat će sutra u Zagrebu. Uz ´Duferco´, koji je zainteresiran za kupnju hladne prerade i valjaonice bešavnih cijevi, razmatra se zajedno i ponuda ´Olmaxa´ iz Austrije koji bi kupio valjaonicu šavnih cijevi, rekao je Marić.

Izvijestio je da nijedna od triju ponuda ne obuhvaća više od 1200 zaposlenih, u odnosu na 1700 sadašnjih radnika.

Puno veći problem bit će razdoblje do dolaska strateškog partnera i kako zbrinuti višak radnika, rekao je Marić. Najavio je da će se minimalna plaća za studeni isplatiti u ponedjeljak, 23. prosinca. Ako Vlada ne osigura minimalne plaće do dolaska partnera, radnike ćemo morati poslati za Zavod za zapošljavanje jer Željezara Sisak d.d. u stečaju više nema otkuda isplaćivati radnicima ni minimalne plaće, rekao je Marić.

Izvijestio je da Stečajno vijeće Trgovačkog suda u Zagrebu nije dalo suglasnost za pokretanje proizvodnje u stečaju zbog gubitaka koji bi nastali.

Predstavnici Koordinacije za opstojnost Željezare Ivica Kenda i Mato Somić suprotstavili su se slanju radnika na burzu rada, zahtijevajući od Vlade da osigura isplatu minimalnih plaća do dolaska strateških partnera ili da u cijelosti preuzme Željezaru i osigura nastavak proizvodnje i zaposlenost svih njezinih radnika.

Sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac zatražio je da se Vlada odredi treba li Željezara Sisak Hrvatskoj ili ne.

Pročitajte više