Sisak -Britanci pomažu u projektu "Policija u zajednici"

Odjel za međunarodni razvoj Velike Britanije, u suradnji s MUPom, u iduće će dvije godine sponzorirati projekt "Policija u zajednici" u Sisačkomoslavačkoj i Vukovarskosrijemskoj županiji, rečeno je na susretu predstavnika britanske vlade za projekt "Policija u zajednici" Ricka Woodsa i gradonačelnika Siska Dinka Pintarića.

"Radimo na edukaciji kontakt-policajaca u zajednici u Hrvatskoj i unaprjeđenju njihova ukupnog rada jer nam je cilj da budu angažirani u rješavanju problema sigurnosti zajednice", rekao je Woods.

Projekt rada kontakt-policije u zajednici provodit će se zajedno s lokalnim i regionalnim vlastima, školstvom, pravosuđem i nevladinim udrugama koje rade s mladima u dvjema hrvatskim županijama, a cilj je integracija policije u zajednicu i zajedničko rješavanje problema kriminala mladih i ovisnosti o drogama, te ukupne sigurnosti građana, istaknuto je na susretu .

Gradonačelnik Siska Pintarić podržao je projekt, naglasivši kako je on dobrodošao s obzirom na stanje javnog reda i mira.

"Velik je problem izostanak pravih ovlasti gradskih policajaca koji zbog rigoroznih propisa ne mogu preventivno djelovati, ali isto tako i pravosuđe koje je sporo i zbog nagomilanih problema neučinkovito u procesuiranju prekršaja i kaznenih djela protiv javnog reda i mira", rekao je Pintarić. Naveo je da, prema podacima koje je dobio od Policijske uprave sisačko-moslavačke u Sisku, sisački Prekršajni sud od 50-ak prekršajnih prijava u prosjeku rješava dvije do tri.

Pintarić je izjavio da se "Sisak prije više od mjesec dana našao pred problemom nemirnog ponašanja mladih na ulicama u središtu grada, pri čemu su policija i gradska uprava imale isto stajalište o rješavanju problema, dok je privatni sektor imao sasvim drukčije mišljenje jer ga gleda isključivo kao mogućnost stjecanje dobiti, što isključuje brigu za javni red i mir".

(Hina) xmalj yvkn

Pročitajte više