sisak: pismo udruge za pomoć i prava obiteljima žrtava kriminala ministarstvu pravosuđa i vladi

Udruga za pomoć i prava obiteljima žrtava kriminala danas je u otvorenom pismu "Netko je kriv!" Ministarstvu pravosuđa i Vladi iznijela "kako ih je strahovito pogodila vijest da je bivši upravitelj Kaznionice u Požegi Mario Včelik oslobođen svake odgovornosti za puštanje iz zatvora sisačkog 'monstruma' i višestruka ubojice Srđana Mlađana".

Predsjednica Udruge Ljubica Šubić iz Petrinje, majka 16- godišnje kćeri Elizabete koju je 3. siječnja 1998. u Petrinji bez ikakva povoda ubio Srđan Mlađan, u otvorenom pismu državnim ustanovama kaže "kako njihova Udruga ne tvrdi da je Včelik kriv, ali se ne može pomiriti s tim da nitko nije kriv za puštanje Srđana Mlađana iz požeške Kaznionice, kad je ubio policajca Milenka Vrankovića, oca troje djece". "Ako je gospodin Včelik tada bio najodgovornija osoba u požeškoj Kaznionici, trebao bi odgovarati za posao koji je radio (jer znamo da je Mlađan pušten iz zatvora 21 put, od toga bez nadzora i dogovora sa psihijatrima i psiholozima 17 puta, i to prije nego je odslužio pola kazne)", ističe se u pismu.

Udruga pita "tko je mogao procijeniti da osoba s trajnim poremećajem odgovornost, i kako piše u presudi za prijašnja ubojstva , može u tako kratku vremenu promijeniti osobnost?". "Ako je dokazano da Včelik doista nije kriv, logično je da je netko drugi kriv, a Včelik kao tadašnja najodgovornija osoba u toj ustanovi mora znati tko", navodi Ljubica Šubić.".

"Tko će se djeci poginulog policajca Milenka Vrankovića, kojeg je ubio Srđan Mlađan, usuditi pogledati u oči i reći im da za smrt njihova oca nitko nije kriv", pitaju se predstavnici Udruge koji su zatražili prijam kod ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt "kako bi joj osobno objasnili razloge svog nezadovoljstva oslobađajućom presudom za Včelika i predočili joj program i ciljeve rada Udruge.

Općinski je sud u Bjelovaru 16. siječnja ove godine nepravomoćnom presudom bivšeg upravitelja Kaznionice Požega Maria Včelika i još dvojicu zatvorskih službenika "oslobodio optužbe da su prekršili proceduru dozvole izlaska iz zatvora Srđanu Mlađanu".

Včelika je nakon smjene s dužnosti upravitelja Kaznionice u Požegi 10. travnja prošle godine Državno sudbeno vijeće izabralo za suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu.

(Hina) malj dd

Pročitajte više