Sisak: Suđenje Gavronu i Hubeliću optuženima za ubojstvo srpskog civila

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Sisku, uz pojačane mjere osiguranja pred sudom i u sudu, danas je počelo suđenje bivšim pripadnicima policije u Domovinskom ratu Stanislavu Gavronu iz Vojnića i Ivanu Hubeliću iz Siska, koje je sisačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo da su 5. travnja 1992. na obali rijeke Save u Poli kod Siska ubili civila, građanina srpske nacionalnosti Nikolu Drobnjaka i time počinili kažnjivo djelo protiv civilnog stanovništva.

Optužnica, koju je na početku suđenja iznio njezin zastupnik, županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak, Gavrona i Hubelića tereti da su civila Nikolu Drobnjaka ubili samo zbog toga što je Srbin, nakon čega su njegovo tijelo ostavili u vodi.

Kazneno sudsko vijeće, kojim predsjeda sutkinja Melita Avedić, saslušalo je trojicu svjedoka iz Zagreba - Darka Žitka, Roberta Vuglača i Željka Starmana, pripadnike 148. brigade Hrvatske vojske. Oni su, kako su rekli u svojim iskazima, bili na položaju na rijeci Savi u mjestu Blinjski Kut kod Siska 5. travnja 1992. u 18 sati i bili su očevici ubojstva civila. Nepoznati policajci tog su dana blizu njihova položaja i bunkera HV-a na obali Save u terenskom vozilu marke "Puch" dovezli civila, usmrtili ga s četiri hica i ostavili u Savi, naveli su u svojim iskazima.

Svjedocima su predočene fotografije iz fotoelaborata iz sudskog spisa, ali nijedan od njih u mrtvom tijelu pronađenom u Savi nije prepoznao civila kojega su pred njihovim očima ubili nepoznati policajci. U svojim svjedočenjima tvrdili su da je lice na fotografijama iz fotoelaborata neprepoznatljivo. Također su iznijeli da je ubijeni, kojega su oni nakratko vidjeli, na sebi imao košulju i sako, dok je mrtvac, čije su im slike pokazane, na sebi ispod sakoa imao pulover .

Na suočenju s optuženima Gavronom i Hubelićem, svjedoci u njima nisu prepoznali osobe koje su pred njihovim očima ubile civila. Ispričali su da je jedan policajac bio nizak i crn, a drugi plav i visok.

Iznijeli su, također, da je neposredno nakon ubojstva civila na mjesto događaja došao njihov zapovjednik Zoran Matijaš, koji je, kako su istaknuli, njih i stražare kod obližnjeg bunkera izgrdio što su dopustili da netko dođe do straže i počini zlodjelo. Iste večeri, nakon ubojstva civila, sva trojica svjedoka prebačena su u zapovjedništvo Vojne policije na Laščini u Zagrebu. Rekli su da im je premještaj objašnjen razlozima njihove osobne sigurnosti. U Zagrebu su 10. travnja 1992., pet dana nakon ubojstva civila, dali iskaz istražnom sucu. Na današnjem suđenju ostali su kod iskaza koje su tada dali, napomenuvši da im se 12 godina nakon događaja teško sjetiti svih pojedinosti i prepoznati ljude koji su počinili ubojstvo.

Suđenje će se nastaviti naknadno daljnjim svjedočenjem svjedoka optužbe i obrane , te iznošenjem dokaza.

Suđenje su pratili predstavnici OESS-a, obitelji optuženih, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pročitajte više