Sisak: Sudski seminar o ljudskim pravima

U ORGANIZACIJI Misije OESS-a u Hrvatskoj i OESS-ova Ureda za demokratske izbore i ljudska prava (ODIHR-a), u Sisku je danas počeo dvodnevni sudski trening seminar o temi "Europska konvencija o ljudskim pravima i primjena pravila Europskog suda za ljudska prava u Hrvatskoj".

Seminaru je bilo nazočno 30-ak sudaca i sudskog osoblja Županijskog suda u Sisku i općinskih sudova s područja Sisačko-moslavačke županije.

Seminar za suce i sudsko osoblje iz Sisačko-moslavačke županije otvorio je voditelj Područnog ureda OESS-a u Sisku Michel Dreneau.

Naglasio je značenje rasprave o europskim konvencijama, njihovu mjestu i ulozi u hrvatskom zakonodavstvu i sudovima, napomenuvši da se vladavina prava često naziva i "ljepilom demokracije" i da ona sudovima daje ključnu ulogu u razvoju i održavanju demokratskog društva. Sudovi su zaista glavna sredstva za poštivanje osnovnih ljudskih prava, te ujedno i jedini instrument za jednakost svih pred pravdom, naveo je Dreneau. Istaknuo je da te činjenice naglašavaju odgovornost sudova i sudaca kako bi zadržali najviši stupanj poštivanja prema pojedincima i njihovim ljudskim pravima kada im se oni obrate.

Dreneau je kazao kako seminar pruža mogućnost sudionicima da izraze svoje mišljenje, uvjerenja i nedoumice, daje mogućnost da podijele teret odgovornosti i olakšaju teške zadaće koje predano obavljaju u svom svakodnevnom radu.

U ime okupljenih sudaca, predsjednik Županijskog suda u Sisku Danko Kovač rekao je da je pravo i obaveza sudaca upoznati se s europskim konvencijama kojih je Hrvatska potpisnik.

Pročitajte više