Voditelj misije OESS-a u Vukovaru i Osijeku

VODITELJ Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby danas je u Vukovaru i Osijeku sa županijskim vodstvom razgovarao o političkim uvjetima koje Hrvatska mora ispuniti da bi se učlanila u Europsku uniju.

U razgovoru s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom i gradonačelnikom Vladimirom Štenglom u Vukovaru veleposlanik Semneby pozdravio je hrvatski zahtjev za članstvo u EU, ocijenivši kako Hrvatsku očekuje velik posao prilagodbe europskim propisima, rekaši da je u tome bitna uloga lokalnih zajednica.

Nakon sastanka Semneby je novinarima kratko izjavio da je sa županom, uz ostalo, razgovarao o povratku izbjeglica, vladavini prava, manjinskim pravima, razvoju civilnog društva i medijima.

Nakon razgovora s osječko-baranjskim županom Zdravkom Bosančićem veleposlanik Semneby je u vezi s novim viznim režimom koji je uvela Srbija i po kojem se ulazak u Srbiju umjesto dosadašnjih šest plaća i do 100 eura, rekao: "Mislim da je šteta što postoje takove prepreke kontaktima, te držim da obje strane, vlada Srbije i vlada Hrvatske, trebaju uložiti napore kako bi se uspostavio normalni putni režim."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Semneby je istaknuo da je u toj županiji uznapredovala prekogranična suradnja "što je i preduvjet pomirbe i ulaska Hrvatske u EU" te da EU od Hrvatske, kad jednog dana uđe u Europsku uniju, očekuje da bude most suradnje susjednih zemalja". Zanimalo nas je i kako se provodi Zakon o nacionalnim manjinama jer i to je jedan od uvjeta ulaska Hrvatske u europske integracije, kazao je Semneby.

Na novinarski upit je li mu poznato što se događa u Županijskoj skupštini i zahtjev oporbe da se ona raspusti, rekao je da zna sve o tome, ali da će na to pitanje odgovoriti župan.

Na upit je li točan podatak da Ministarstvo pravosuđa provodi nadzor nad radom Skupštine Bosančić je odgovorio potvrdno. "To je redovit nadzor", dodao je i objasnio da je počeo prije tjedan dana.

Najavio je da će se sjednica Županijske skupštine održati 15. svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara