Sj. Koreja uništila kamere za nadzor u spornoj nuklerki

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju objavila je kako su u subotu Sjevernokorejci onesposobili kamere za nadzor postavljene u nuklearnoj elektrani u Nyongbyongu.

Ujedinjani narodi sumnjaju da je u elektrani u Nyongbyongu, prije negoli su njena postrojenja zamrznuta, proizvođen plutonij koji se može koristiti za nuklearno oružje.

´Zatražio sam od sjevernokorejskih vlasti da odmah dozvole našim inspektorima da izvrše nadzor i omoguće im da osposobe kamere. Također, zatražio sam da ne pokreću reaktor prije negoli se uspostave sve potrebne sigurnosne mjere´, izjavio je Mohamed ElBaradei, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Prema sporazumu SAD-a i Koreje iz 1994. godine Koreja je zamrznula svoj nuklearni program u zamjenu za ekonomsku pomoć i obećanje zapadnih zemalja da će im isporučiti najnapredniju tehnologiju za izgradnju nuklearnih elektrana, a koja se ne bi mogla koristiti za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Međutim, elektrane sa zapadnjačkom tehnologijom nisu izgrađene, a režim u Pyongyangu je početkom mjeseca najavio da će pokrenuti postrojenja u elektrani u Nyongbyongu. U subotu su Korejci neovlašetno ušli u elektranu i onesposobili kamere za nadzor.

Japan osudio potez Sjeverne Koreje

Japan je  osudio odluku Sjeverne Koreje da onesposobi kamere za nadzor u elektrani u kojoj se prije nekoliko godina navodno proizvodio plutonij koji se koristi za nuklearno oružje te zatražio od Pyongyanga da ne obnavlja svoj nuklearni program.


´Činjenica da je Sjeverna Koreja to učinila za svaku je osudu u svjetlu njezinih međunarodnih obveza´, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova pozivajući Pyongyang da zamrzne sva svoja nuklearna postrojenja i mirno riješi nastalu situaciju.

Pregovore o uspostavi diplomatskih odnosa Japan i Sjeverna Koreja obnovili su u listopadu. Prvi krug pregovora otegao se zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa i sudbine Japanaca koje je Sjeverna Koreja otela prije nekoliko desetljeća.

Poziv Sjevernoj Koreji da ne pokreće ´zamrznuta´ postrojenja uputile su i Sjedinjene Države.

Kamere u elektrani u Nyongbyongu postavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Elektrana je zatvorena 1994. slijedom sporazuma Sjeverne Koreje i SAD-a.

SAD su zauzvrat obećale najnapredniju tehnologiju za izgradnju nuklearnih elektrana koja se ne bi mogla koristiti za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Izgradnja dviju modernih elektrana počela je tek ljetos.

U međuvremenu, Washington je Sjevernu Koreju svrstao u ´osovinu zla´, a zbog sumnje da i dalje tajno razvija nuklearno oružje prije dva mjeseca obustavio joj je isporuku obećane nafte i pomoći.

Iako je odlučila ponovno pokrenuti sporni reaktor, Sjeverna Koreja ovog je vikenda objavila da će nastaviti suradnju s novim južnokorejskim predsjednikom Rohom Moo-Hyunom, koji na dužnost stupa krajem veljače, pozivajući ga da se zajedno nastave boriti protiv ´zajedničkog neprijatelja´ - Sjedinjenih Država.

Roh, bivši odvjetnik za ljudska prava u vrijeme vojne diktature u Južnoj Koreji, u predizbornoj je kampanji iskoristio jačanje antiameričkih osjećaja kritizirajući politiku Bushove administracije prema Pyongyangu.

Pročitajte više