Sj. Koreja želi izbjeći rat sa SAD-om

SJEVERNA KOREJA objavila je da želi izbjeći rat sa Sjedinjenim Državama no da će bilo kakve sankcije ili napad na nedavno ponovo aktivirano nuklearno postrojenje izazvati rat, izjavio je u subotu jedan član Europskog parlamenta.

Sjevernokorejski dužnosnici također su ponovili da namjeravaju koristiti reaktor postrojenja Yongbyon samo u energetske svrhe, unatoč zabrinutosti u međunarodnoj zajednici da će biti korišten za proizvodnju neklearnog oružja, rekao je Glyn Ford, nakon posjeta europskog izaslanstva toj zemlji.

Ford, član Europskog parlamenta ispred britanske Laburističke stranke, izjavio je u subotu po povratku u Peking da ´oni ne žele ići u rat no ako im rat bude nametnut, krenut će u njega´.

´Oni bi zapravo željeli vidjeti sporazum, no to mora biti sporazum koji će im, prema njihovim riječima, omogućiti da prežive´, rekao je Ford dodajući da su Sjevernokoreanci, na pitanje o tome da li bi nametanje sankcija ili preventivni napad na postrojenje bilo smatrano pokretanjem rata, odgovorili potvrdno.

Europska unija želi da se postojeća kriza razriješi, dodao je Ford ističući da će Europska unija napraviti sve što je u njenoj moći da dovede SAD i Sj. Koreju za pregovarački stol.

Nuklearni stručnjaci odbacuju arugmente Pjongjanga da se radi o energetskim razlozima jer se u postrojenju u Yongbyonu nalazi mali reaktor za vojna istraživanja koji nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Pročitajte više