Sjećate se ovih HDZ-ovki? Ulizivale su se Plenkoviću, sad su na listama

Screenshot

OBJAVLJENE su izborne liste HDZ-a. Sutra će biti predane Državnom izbornom povjerenstvu.

"Marijana Petir, Alemka Markotić, Josip Lucić, Tomislav Zadro, sin Blage Zadre, samo su neki s lista", rekao je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Na listama su se našle i dvije HDZ-ovke koje su postale poznate po ulizivanju Plenkoviću - Majda Burić i Ankica Zmaić.

Tko je Majda Burić? Vrijeđa oporbu, veliča Plenkovića

Majda Burić, koja je na osmom mjestu liste za sedmu izbornu jedinicu, nedavno je privukla pažnju kad je u saboru izvrijeđala Daliju Orešković. "Vi ste klevetnica, klevetnička banda, koja mrzi HDZ, a vjerojatno i sama sebe", rekla joj je Burić.

Prošle godine je Katarini Peović iz Radničke fronte rekla da ima "rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce" te da je istukla svog partnera.

>> VIDEO Obračun HDZ-ovke s Peović: Ima rusoljubno i srboljubno srce, tuče svog partnera

Čak je i premijer Andrej Plenković tada rekao da je Burić pogriješila i pozvao je da se ispriča. Ona se i ispričala, ali samo Srbima, ne i Katarini Peović.

Nakon izbijanja afere s prodajom plina u HEP-u novinar N1 Ranko Stojanac pitao je Burić da komentira aferu. Burić, koja je i članica saborskog odbora za gospodarstvo, umjesto odgovora na pitanja o prodaji plina ispod cijene, odlučila je što više pokušati obraniti Plenkovića i HDZ.

Pogledajte kako je to izgledalo.

Radila u školi kao profesorica hrvatskog jezika

Majda Burić rođena je 9. prosinca 1979. u Rijeci. Osnovnu školu završila je u Ravnoj Gori, a Opću gimnaziju u Delnicama, da bi potom u Rijeci završila Filozofski fakultet na Odsjeku kroatistike.

Godinama je radila kao profesorica hrvatskog jezika, najprije u OŠ Ivanke Trohar u Fužinama pa u OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, a bila je i voditeljica županijskog stručnog vijeća za učitelje hrvatskog jezika.

Članica je HDZ-a od 2003. godine. Obnašala je dužnost županijske tajnice i potpredsjednice Mladeži HDZ-a, u dva je mandata bila županijska vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije te općinska vijećnica u Općini Ravna Gora.

Završila je sve module Govorničke škole Dr. Ivo Škarić, Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, program Žene u politici i društvu i Debatnu školu Hrvatskoga debatnoga društva.

U sabor je nakratko ušla 2016. kao zamjena Davoru Stieru, a zatim je postala državna tajnica. Bila je i HDZ-ova kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije te izgubila od Zlatka Komadine.

Izjavila da je u Hrvatskoj milijardu i 640 milijuna zaposlenih

Burić je u srpnju 2022. za saborskom govornicom izjavila da Hrvatska ima milijardu i 640 milijuna zaposlenih.

>> HDZ-ovka u saboru: Hrvatska ima milijardu i 640 milijuna zaposlenih

"Poštovane zastupnice i zastupnici, s obzirom na rekordni broj zaposlenih od samostalnosti u Republici Hrvatskoj koji pokazuje rezultate od milijardu i 640 milijuna zaposlenih trenutno u Republici Hrvatskoj, s obzirom na također rekordno niski broj nezaposlenih, s obzirom na kontinuirani rast plaća, mirovina, svih ostalih socijalnih davanja, s obzirom na također očekivanu rekordnu turističku sezonu, govorit ću upravo o hrvatskom turizmu", započela je Burić svoj govor.

 

Legendarno ulizivanje Plenkoviću

U srpnju 2021. Majda Burić se "pitanjem" ulizivala premijeru Plenkoviću.

"Zna se da ste se upravo vi državnički izborili za hrvatske nacionalne interese, ali i interese ostalih država članica EU koje su početkom 2021. godine imale problem s nedostatkom cjepiva. Nakon upravo vaše intervencije na Vijeću Europe dogovoreni su kriteriji raspodjele tadašnjih 10 milijuna doza Pfizera", kazala je Burić.

 

"Blagoslovljen vam Dan žena"

Podsjetimo i da je Burić sa saborske govornice poželjela "blagoslovljen Dan žena".

 

Ankicu Zmaić proslavio govor o Plenkoviću

Na desetom mjestu liste za petu izbornu jedinicu HDZ je postavio saborsku zastupnicu Ankicu Zmaić. Zmaić je široj javnosti bila potpuno nepoznata sve do veljače prošle godine kada je u saboru održala govor o Plenkoviću.

"Poštovani predsjedniče vlade, svi mi znamo, i lijevi i desni, koja su postignuća i uspjesi ove vlade. No potpisnici za pokretanje vašeg povjerenja ne mogu se sa svim ostvarenim rezultatima pomiriti i nositi se s istima.

Smatrate li vi kao snažan i karizmatičan lider, kojem današnji akteri ne mogu parirati... Žele vas, i nas koji smo uz vas, degradirati... Vi kao iskusan političar znate tko je pokrovitelj ovog kazališta i predstave. Tresla se brda, rodio se miš", rekla je Zmaić.

 

Strojarska tehničarka s bruto plaćom od 3142 eura

Zmaić je rođena 2. lipnja 1969. u Starim Perkovcima, mjestu kod Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji. Završila je Tehničko-obrazovni centar Đuro Đaković u Slavonskom Brodu i po struci je strojarska tehničarka. U sabor je ušla 22. srpnja 2020. kao zamjenica zastupnika Danijela Marušića.

Zmaić je načelnica Općine Vrpolje još od 2001. godine. Vrpolje ima nešto manje od 3000 birača, a za Zmaić je 2017. glasao 70% onih koji su izašli na izbore - 975 ljudi. Na izborima 2021. nije imala protukandidata.

Zmaić, koja kaže da nema velike političke ambicije, prima bruto plaću od 3142 eura, odnosno neto plaću od 2117.44 eura. Prijavila je i dva mjesečna primitka od 199 i 131 eura. Iz imovinske kartice nije jasno na što se ovi iznosi odnose.

Njen suprug radi u Đuro Đaković Alatnici za plaću od 1063 eura.

"KAMATNU STOPU NEZNAM JER SAM ZAGUBILA UGOVOR"

Zmaić je preko leasinga kupila osobni automobil vrijedan 24.565 eura, na 36 rata, uz kamatnu stopu od 3%. Nije objavila model automobila, ali je dodala napomenu u imovinskoj kartici. Napomenu prenosimo bez intervencija:

"2022. SAM NA LEASING KUPILA AUTOMOBIL, NAIME PLAĆAM GODIŠNJU RATU U IZNOSU:12604,24 EURA, A KAMATNU STOPU NEZNAM JER SAM ZAGUBILA UGOVOR. PA PO MOM IZRAČUNU, BUDUĆI NEMOGU ZAKLJUČITI IMOVINSKU KARTICU SAM UNIJELA GORNJE PODATKE. ZA SVE OSTALE INFO EVENTUALNO STOJIM NA RASPOLAGANJU."

Njen suprug posjeduje tri automobila: Volkswagen Jettu iz 2010. godine od 7299 eura, Volkswagen Passat iz 2004. godine procijenjen na 4247 eura te Volkswagen Vento iz 1996. od 1990 eura, navodi se u imovinskoj kartici. Suprug je naslijedio i traktor iz 1982. godine.

Bračni par Zmaić ima zajedničku štednju od 19.120 eura, a pored toga suprug ima i štednju od 2000 eura.

Suprug zastupnice Zmaić posjeduje obiteljsku kuću s okućnicom u Starim Perkovcima vrijednu 115.468 eura. Površina kuće i okućnice iznosi 1188 metara kvadratnih. Vlasnik je i 13 oranica koje je naslijedio. Suprug je vlasnik i OPG-a.

Tjednik Nacional je u veljači prošle godine objavio da poljoprivredno gospodarstvo čiji su vlasnici brat i sin Ankice Zmaić čeka 5.1 milijun kuna državne potpore za skladište za žitarice te da su godinu ranije primili više od 340 tisuća eura državnih potpora.

Zmaić je nakon ovog teksta u Nacionalu objavila priopćenje u kojem "oštro demantira" navedene tvrdnje. Kaže i da su one "proizašle nakon replike na Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH".

>> HDZ-ovka koja je hvalila Plenkovića: Moj sin svaki dan radi najmanje 12 sati

"Moj sin svaki dan radi minimalno 12 sati"

Saborska zastupnica HDZ-a pozvala je sve koji ne vjeruju da je ovo poljoprivredno gospodarstvo zaslužilo subvencije da posjete farmu i sami se uvjere koliko njen sin radi.

"Što se tiče natječaja iz mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, PG Birtić je zadovoljilo uvjete natječaja. Ukoliko to želite provjeriti, slobodno možete posjetiti farmu svinja i junadi u Starim Perkovcima te provesti dnevno radno vrijeme od minimalno 12 sati s mojim sinom, diplomiranim magistrom agronomije, koji se prihvatio posla od kojega većina bježi", piše.

PG Birtić osnovan je 2003. godine, a njen sin Antun Zmaić je postao suvlasnikom u svibnju 2019. godine, kaže Zmaić. "Dakle, prije mog mandata u Hrvatskom saboru", dodala je.

Na kraju je naglasila da i dalje stoji pri mišljenju koje je izrekla u obliku replike u Hrvatskom saboru 23. veljače 2023. godine te da ju napadi koji su uslijedili zbog izraženog mišljenja ne mogu i neće razuvjeriti.

"Mir pronalazim u vrtu, u šljivama, na plodnoj slavonskoj grudi"

U predizbornoj kampanji Zmaić je najavljivala da će se zalagati za "obiteljske, tradicionalne, domoljubne i katoličke vrijednosti".

"Kao dijete poljoprivrede, kao žena sa sela koja svoj duševni mir i odmor pronalazim u vrtu, u šljivama, na svojoj rodnoj, plodnoj, slavonskoj grudi zalagat ću se maksimalno za poboljšanje rada na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i razvoju ruralnog turizma", objavila je na Facebooku.

Pročitajte više