Sjećate se snimke kad je muškarac vikao Kuščeviću "Sram te bilo"? Osudili su ga

Foto: Hina

7. SVIBNJA prošle godine u Split je stigla HDZ-ova delegacija koju su predvodili tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević.

Dok je Kuščević s delegacijom prolazio pored Đardina, muškarac mu je u prolazu doviknuo da se treba sramiti.

"Di su glasovi? 40 tisuća glasova ste poništili. Komunizam još vlada u gradu, sramite se, radite protiv naroda za svoj privilegij", vikao je nepoznati muškarac. "Sram te bilo, kako možeš izaći među ljude, kradeš potpise birača", vikao je.

Sve se dobro vidi na početku snimke koju je objavio portal Dalmacija Danas.

Policija prijavila muškarca

Splitska policija prekršajno je prijavila muškarca koji je osuđen samo 4 mjeseca kasnije, već u rujnu 2019. Presuda je tek prošli tjedan objavljena na oglasnoj ploči splitskog suda. Velimir B. proglašen je krivim i osuđen na novčanu kaznu od 756 kuna.

"Kriv je što je 7. svibnja na ulici u Splitu, narušio javni red i mir na način što je vikao na ministra Uprave u Vladi RH riječima: "Sram te bilo, kako možeš izaći među ljude, kradeš potpise birača", dakle na javnom mjestu vikom remetio javni red i mir, čime je počinio prekršaj iz čl. 13 Zakona o prekršajima pa se stoga izriče novčana kazna", stoji u presudi.

Velimir B., koji je sudjelovao na referendumu o Istanbulskoj kao aktivist, u svojoj obrani je istaknuo da se ne smatra krivim te je opisao kako je došlo do događaja.

Kazao je kako se u to vrijeme postavljalo pitanje gdje je nestalo 40.000 glasova u referendumu te ustvrdio da nikada nisu vjerodostojno prebrojeni potpisi niti za referendum o promjeni izbornog zakona, a upravo je Lovro Kuščević bio zadužen za to.

"Ugledavši tog navedenog ministra udaljen 4-5 m njemu je poviknuo navedene riječi „sram te bilo, kako možeš izaći među  ljude, kradeš potpise birača, gdje su nestali potpisi građana, gdje je nestalo 40000 potpisa građana“, na to je ministar odgovorio "ajde momak ohladi se", nakon toga je produžio dalje da bi ga nakon otprilike 100-ak metara zaustavio djelatnik policije u civilu a kako nije imao osobnu iskaznicu odveden je u policijsku postaju gdje je utvrđen njegov identitet, a tu je u policiji dobio Obavijest počinitelju prekršaja", stoji u obrazloženju presude.

Ponovio je da se ne smatra krivim za ovaj prekršaj, a svoje ponašanje kritične prigode doživljava kao izraz građanske slobode za što se treba i boriti. U završnom govoru je naveo da ukazuje kako je duboko povrijeđen kao građanin kojem je uskraćeno pravo na kritiku političara što dokazuje da još živimo u komunističkom dobu.

Pročitajte više