Sjednica GSV-a nije održana jer nisu došli sindikalni predstavnici

SJEDNICA Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koja se trebala održati popodne, odgođena je jer nisu došli predsjednici sindikalnih središnjica.

Potpredsjednik Vlade i dopredsjednik GSV-a Goran Granić izjavio je novinarima da je iz sindikata danas stigao zahtjev za odgodom sjednice jer su sindikalni predstavnici očekivali da se danas raspravlja o pravosudnoj reformi iako to nije bilo predviđeno dnevnim redom.

Po najavljenu dnevnom redu socijalni partneri danas su se trebali očitovati o reformskim procesima u zdravstvu, prijedlogu kodeksa upravljanja trgovačkim društvima, ali i mirenju u kolektivnim radnim sporovima.

"Tražit ćemo od sindikata da nam podastru ozbiljnije razloge nedolaska i nećemo dopustiti da se igraju s institucijom GSV-a", kazao je Granić.

Žaljenje zbog nedolaska sindikalaca izrazio je i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Željko Ivančević, napomenuvši da takvo ponašanje usporava raspravu triju partnera o reformama.

Predsjednik GSV-a i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić izjavio je telefonski za Hinu kako su sindikalni predstavnici smatrali da se na današnjoj sjednici GSV-a trebaju nastaviti razgovori o reformi pravosuđa, započeti na prošlotjednoj sjednici.

No kako nisu uspjeli tu točku uvrstiti u dnevni red, o svom su nedolasku obavijestili Ured za socijalno partnerstvo nekoliko sati prije sjednice GSV-a, tvrdi Jurić.

Na prošloj je sjednici GSV-a bilo riječi o ubrzanju rješavanja radnih sporova, koji bi ubuduće morali trajati najviše šest mjeseci, te o prijedlogu obvezna uvođenja mirenja i arbitraže.

Socijalnim je partnerima naknadno trebao biti predočen prijedlog načina provedbe radnih sporova, kaže Jurić. "Do danas nismo dobili zapisnik Povjerenstva za zakonodavstvo i provedbu propisa GSV-a s prijedlogom modela provedbe radnih sporova, na osnovi čega bismo uvrstili u dnevni red nastavak razgovora o pravosudnoj reformi", kazao je Jurić.

Dodao je kako sindikati drže da ne treba prelaziti na druge teme, posebice tako opsežne kao što je zdravstvena reforma, dok se ne dovrši rasprava o pitanjima otvorenima na prošloj sjednici.

Pročitajte više