Sjeverna i Južna Koreja uklanjaju 22 stražarska mjesta sa svojih granica

Foto: EPA

SJEVERNA i Južna Koreja dogovorile su se u petak "potpuno uništiti" do sljedećeg mjeseca 22 stražarska mjesta pored teško utvrđene granice, što je najnoviji napredak u pregovorima između dviju susjeda o ublažavanju vojnih tenzija, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Taj dogovor slijedi nakon vojnog sporazuma postignutog na summitu prošli mjesec u sjevernokorejskom glavnom gradu na kojem su strane pozvale na zaustavljanje "svih neprijateljskih aktivnosti", na zonu zabrane letova i postupno uklanjanje stražarskih mjesta, vatrenog oružja i mina iz demilitarizirane zone (DMZ) između dviju zemalja.

Prvi korak - uklanjanje 11 stražarskih mjesta unutar

Kao prvi korak, Koreje su se dogovorile ukloniti 11 stražarskih mjesta unutar 1 km sa svake strane granice i povući opremu i osoblje smještene ondje do kraja studenoga, reklo je ministarstvo.

"Mjere će biti dovršene obostranom provjerom u prosincu", rečeno je u izjavi.

Pregovore je vodio južnokorejski general Kim Do-gyun i sjevernokorejski general An Ik San u pograničnom selu Panmunjom unutar DMZ-a. Obje strane razgovarale su o vraćanju zajedničkog vojnog povjerenstva i sastavljanju zajedničke skupine za istraživanje vodenih tokova rijeke Han.

Dvije strane također će završiti uklanjanje stražarskih mjesta i vatrenog oružja unutar zajedničkog sigurnosnog područja u Panmunjomu u četvrtak, reklo je ministarstvo.

Pročitajte više