Sjeverna Koreja će pregovarati ako SAD promijene stajalište

Sjeverna Koreja mogla bi se vratiti šestostranim pregovorima o svojem nuklearnom programu ako SAD promijene svoju politiku prema njoj, izjavio je pomoćnik sjevernokorejskog veleposlanika pri UN Han SongRyol u razgovoru za južnokorejski dnevnik Hankyoreh u petak.

"Ako SAD žele izravni dijalog s nama, mogli bismo te signale prihvatiti kao promjenu neprijateljske politike (Washingtona) prema Sjevernoj Koreji", izjavio je Han.

Sjeverna Koreja u četvrtak je objavila kako se ne želi vratiti u pregovore o svojem nuklearnom programu, ustvrdivši kako posjeduje nuklearno oružje i želi osnažiti svoj nuklearni arsenal kako bi se zaštitila od američkih planova za rušenje režima u pjongjangu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak kako je nastavak pregovora moguć, dodavši kako se "bilateralni kontakti" sa sjevernom Korejom "nastavljaju".

"Nastavljaju se bilateralni kontakti između svih sudionika šestostranih pregovora (dvije Koreje, SAD, Kina, Rusija i Japan)", kazao je.

"Izjave Pjongjanga ne znače prekid pregovora. Oni će se nastaviti", ustvrdio je, naglasivši kako se Rusija zalaže za što brži nastavak pregovora, u kojima treba pronaći "rješenje koje će svima odgovarati".

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više