Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu s podmornice

Foto: Hina

SJEVERNA KOREJA ispalila je u srijedu uz svoje istočne obale balističku raketu s podmornice, objavila je južnokorejska vojska, nakon što je Pjongjang zaprijetio "preventivnim udarima" kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe.

Rakete se ispaljene sinoć oko 20:30 iz podmorničke baze u gradu Sinpo, pokazuju satelitske snimke. Preletjela je oko 500 km i pala unutar japanske obrambene identifikacijske zračne zone.

Domet raketa pokazuje da je Sjeverna Koreja postigla značajan napredak u razvoju raketne tehnologije.

Rakete su ispaljene dva dana nakon početka redoviti godišnjih vojnih vježbi koje provode Južna Koreja i SAD. Sjever je vježbe već proglasio pripremom za agresiju, najavivši odgovor.

"Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju japanskoj sigurnosti i neoprostiv je čin koji šteti miru i stabilnosti u regiji", izjavio je japanski premijer Shinzo Abe.  

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedan s obitelji prebjegao u Južnu Koreju.

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici "potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofenzivne neprijateljske snage".

Pročitajte više