Sjeverna Koreja ne osjeća se obveznom poštovati obećanja jer ih SAD krši

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja ne osjeća se više obveznom poštovati preuzete obveze, kao što su prestanak nuklearnih testiranja i testiranja interkontinentalnih balističkih raketa, jer su Sjedinjene Države ignorirale dogovoreni rok za nuklearne pregovore, rekao je danas Ju Yong-chol, savjetnik sjevernokorejske misije pri Ujedinjenim narodima, i naznačio da bi mogli "krenuti novim putem".

"Nemamo razloga biti jednostrano vezani obvezama koje se druga strana ne trudi ispoštovati", rekao je Yong-chol, savjetnik sjevernokorejske misije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, na konferenciji o demilitarizaciji pod pokroviteljstvom UN-a.

"Izrazito brutalne i neljudske sankcije"

Govoreći kao izaslanik Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) optužio je SAD da "primjenjuje izrazito brutalne i neljudske sankcije".

"Ako SAD ustraje u takvoj neprijateljskoj politici prema DNRK, nikad neće doći do nuklearnog razoružanja na korejskom poluotoku", kazao je.

"Ako SAD pokuša provesti jednostrane zahtjeve i ustraje u nametanju sankcija, Sjeverna Koreja će biti primorana potražiti novi put", dodao je Ju.

"Novi put"

Sjeverna Koreja upozorila je u prosincu da bi mogla krenuti neodređenim "novim putem" ako SAD ne ispuni njihova očekivanja oko novog pristupa u pregovorima.

Američki vojni zapovjednici rekli su da bi taj novi put mogao uključiti testiranje raketa dugog dometa koje je Sjeverna Koreja suspendirala 2017. godine, zajedno s nuklearnim bojevim glavama.

Pjongjang je odbio jednostrano razoružanje i nije bilo indikacija da su voljni ići dalje od izjava o širokoj podršci konceptu univerzalnog nuklearnog razoružavanja.

U prijašnjim propalim pregovorima rečeno je da bi se mogli odreći svog arsenala ako SAD osigura sigurnosna jamstva povlačenjem svojih vojnika iz Južne Koreje i povlačenjem takozvanih nuklearnih kišobrana za odvraćanje iz Južne Koreje i Japana.

Pročitajte više