Sjeverna Koreja nudi izlaz iz krize?

SJEVERNA KOREJA će pristati na napuštanje svojeg programa nuklearnog naoružanja ako Sjedinjene Države potvrde da prihvaćaju sadržaj jednog zajedničkog priopćenja iz 2000. u kojemu dvije zemlje priopćavaju kako nemaju ´neprijateljskih namjera´ jedna prema drugoj, doznaje u četvrtak agencija Reuters od diplomatskih izvora s bliskim vezama s Pjongjangom.

Mogućnost izlaska iz krize zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa mogla se nazrijeti u srijedu, kada je Washington ponudio dijalog Pjongjangu. Sjeverna Koreja još nije odgovorila na taj prijedlog i nastavila je sa svojom antiameričkom retorikom, ali diplomatski izvori smatraju kako je ublažila svoja stajališta.

´Ponovna potvrda zajedničkog priopćenja objavljenog u listopadu 2000. bila bi dovoljna´, rekao je agenciji Reuters diplomatski izvor u Tokiju.

´Sjever će pristati na napuštanje svojeg nuklearnog programa ako Sjedinjene Države pristanu vratiti se na zajedničko priopćenje i ponovno ga potvrditi´, dodao je taj izvor.

Sjeverna Koreja je u četvrtak predložila Južnoj Koreji održavanje razgovora na najvišoj razini povodom ponovnog pokretanja sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pročitajte više